Aukcija

Nitko neće Hitlerove slike

Tržište starina koje su pripadale Hitleru i dalje je unosno iako ima puno neautentičnih predmeta.
Kultura / Slikarstvo | 10. 02. 2019. u 07:42 Bljesak.info
Kopirati

Pet slika pripisanih Adolfu Hitleru nisu u subotu dobile nove vlasnike na kontroverznoj aukcijskoj prodaji. Pet slika pastirskih pejzaža koje je ponudila aukcijska kuća Wiedler po početnim cijenama između 19.000 i 45.000 eura, mogle bi biti puštene u prodaju nekog drugog datuma, precizirala je ta kuća u kratkom priopćenju u subotu navečer, piše Hina.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kuća Weidler nije objasnila razloge neuspješne prodaje.

Međutim, prodana su dva predmeta po početnim cijenama, porculanska vaza Meissen za 5500 eura i stolnjak za 630 eura, ali nitko nije bio zainteresiran za stolac od vrbova šiblja, ponuđen za 6500 eura.

Tržište starina koje su pripadale Hitleru i dalje je unosno iako ima puno neautentičnih predmeta.

U srijedu je 26 dodatnih predmeta ponuđeno u prodajnom katalogu, ali u četvrtak su ih zaplijenile vlasti, kao i još 37 drugih, zbog sumnje u njihovu autentičnost, iako su bile potpisane s A.H. ili A. Hitler.

Gradonačelnik Nueremberga Ulrich May je upozorio u novinama Sueddeutsche Zeitung da se radi o neukusnom događaju.

Svi predmeti, zaplijenjeni ili ne, dolaze od 23 različitih vlasnika, prema dražbovnoj kući koja tvrdi da se sve odvijalo prema zakonu i da surađuje s policijom i državnim odvjetništvom.

Aukcijska prodaja slika Adolfa Hitlera redovito izaziva polemiku u Njemačkoj koja je kajanje za nacizam stavila u samo središte svog identiteta.

Kupci Hitlerovih djela uglavnom su stranci spremni potrošiti velike svote novca kako bi posjedovali artefakt diktatora ili drugih visoko pozicioniranih nacista, a dražbe se održavaju u Njemačkoj. Weidler je već prodao nekoliko slika koje se pripisuju Fuehreru, a među njima je i akvarel prodan 2009. godine za 32.000 eura.

Kopirati