Izložba

Napaćeni Mostar još ne prepoznaje pacifizam i humanitet Predraga Matvejevića

Kultura / Slikarstvo | 18. 05. 2017. u 18:53 A.M.
Kopirati

Udruga za promociju talijanske kulture "Dante Alighieri" i EU info centar u suradnji s Veleposlanstvo Italije u Sarajevu organiziralo je večeras izložbu posvećenu životu i djelu pisca i publiciste Predraga Matvejevića.

Kustos izložbe Zlatko Serdarević istaknuo je da je izložbu priredio u namjeri da na taj način naglasi univerzalne vrijednosti djela akademika Predraga Matvejevića i doprinese još dubioznijem markiranju njegove osobnosti i uloge koju je imao u društvenom angažmanu u državama širom Europe. To je, kaže, i svojevrstan omaž i znak zahvalnosti za sve što je Matvejević učinio za rodni Mostar, ali i BiH, Hrvatsku, Francusku, Italiju, konačno za cijelu Europu.

''Istovremeno izražavam i tugu što Matvejevićev i naš napaćeni Mostar još ne prepoznaje njegov kosmopolitizam, pacifizam i humanitet koji je cijelog života propagirao'', kazao je.

Prisjetio se da je Matvejević s ponosom za sebe govorio da je europski intelektualac, a cjelokupno njegovo djelo govori o tome kako biti čovjek, kako se kao intelektualac suprotstaviti zlu, biti pravičan, slobodan, human. Naglasio je da je Matvejević mnogo bio vezan za rodni Mostar, a i Mostarci su bili ponosni na njega.

Serdarević je izlaganje završio stavom da je ogromno iskustvo Metvejević pretočio u misao „da pošteno radi svoj posao, pisac mora biti disident u odnosu na ideologiju, na državu i na naciju“.

S posjetiteljima izložbe kustosica Enisa Bukvić podijelila je sjećanja na Predraga Matvejevića kojeg je upoznala 1993. godine u Peruđi, kad je predvodila Zajednicu bh. građana u Rimu. S ponosom je istaknula da pripada grupi književnika iz BiH u Italiji koje je Matvejević uveo u književnost, a njihov je zadatak da novim generacijama prenose njegove ideje o humanosti.

Veleposlnik Italije u BiH Nicola Minasi naglasio je način gledanja Predraga Matvejevića na budućnost što je okarakterizirao kao važno jer dolazi od nekoga s ovih prostora. Vidio je to kao njegovu ostavštinu, a večerašnji događaj kao priliku da mu zahvali na taj način kad već to nije mogao učiniti za književnikova života.

Izložba je postavljena u EU info centru u okviru obilježavanja Dana Europe u BiH, a umjetnica Selma Alispahić pročitala je ulomke iz djela Pedraga Matvejevića.

Bosanskohercegovački pisac, jedan od najpoznatijih publicista u jugoistočnoj Europi Predrag Metvejević rođen je u Mostaru 1932. godine, a preminuo u Zagrebu 2. veljače 2017. godine. Bio je hrvatski i talijanski državljanin te član Akademije nauka i umjetnosti BiH od 2002. godine. Jedno od najpoznatijih njegovih djela "Mediteranski brevijar" prevedeno je na 23 jezika.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.