Igor Bošnjak

Nagrada Zvono: Trebinjski profesor ide u Ameriku

Njegov video-rad "Spomenik palim borcima budućeg rata" (2017) igra se semantikom prošlosti i budućnosti
Kultura / Umjetnost | 18. 10. 2018. u 12:44

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od danas su radovi dobitnika Nagrade "Zvono" za mlade vizualne umjetnike u Bosni i Hercegovini Igora Bošnjaka, kao i finalista Nikole Kekerović, Saše Tatić i Vesne Majstorović dostupni javnosti na izložbi u Udruženju "Sklop" u Sarajevu. 

Dodjelu nagrade predvodio je član internacionalnog žirija James Merle Thomas (SAD) na otvorenju izložbe radova finalista u Udruženju "Sklop".

Bošnjak će od februara boraviti na dvomjesečnoj umjetničkoj rezidenciji u New Yorku kod Residency Unlimited, a samostalna izložba njegovih radova bit će organizirana pri povratku iz SAD-a.

Ciklus od dva izložena video-rada Igora Bošnjaka postavlja najuniverzalnija egzistencijalna pitanja u pokušaju da se ljudska prostorno-vremenska ograničenja s jedne strane prevladavaju, ali istovremeno i svjesno prihvate te kontekstualno kritiziraju u svojim društveno-političkim specifičnostima.

Njegov video-rad "Spomenik palim borcima budućeg rata" (2017) igra se semantikom prošlosti i budućnosti, postavljajući sintagme pali borci i budući rat u oksimoronski odnos, te pokušajem da se bh. društveno-politička budućnost iznova distopijski postavi, a prošlost istovremeno kritizira.

Nagradu "Zvono" za mlade vizualne umjetnike u BiH osnovalo je 2006. godine Udruženje SCCA Sarajevo Centar za suvremenu umjetnost. Od 2017. godine novi zvanični partner za organizaciju Nagrade je Udruženje za istraživanje, dokumentiranje i prezentiranje umjetnosti "Sklop". 

Kako je iz Udruženja "Sklop" najavljeno, grupna izložba finalista pod nazivom "Četiri individualne umjetničke pozicije: Igor Bošnjak, Saša Tatić, Nikola Kekerović, Vesna Majstorović" bit će otvorena do 14. prosinca, priopćeno je iz Udruženja "Sklop".

Kopirati
Drag cursor here to close