Muzej drvorezbarstva u Konjicu

Konjička 'crvotočina kroz vrijeme'

Muzej drvorezbarstva u Konjicu je popularan i zanimljiv posjetiteljima, pogotovo strancima koji su zainteresirani i da nauče tehniku ovog zanata.
Kultura / Umjetnost | 13. 02. 2021. u 11:14 Fena
Konjički Muzej drvorezbarstva čuva bh. baštinu sa UNESCO-ove liste

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muzej drvorezbarstva umrežio je konjičke drvorezbare i objedinio svu tehniku i povijest zanata u jednu priču. Prilika je to, i primjer, za promociju bosanskohercegovačke kulturne, ali i svake druge baštine.

Muzej koncipiran kao ''crvotočina kroz vrijeme'' donosi priču o stoljeću zanata u gradu na Neretvi, o zanatu koji je prije četiri godine uvršten na Listu UNESCO-ove nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

- Zbog te činjenice rodila se ideja za otvaranje muzeja čiji je arhitekta Emir Salkić, a tvorci ideje vlasnici muzeja braća Adem i Orhan Nikšić, kazala je Feni kustosica tog muzeja Maja Rajić.

Navela je da su u muzeju postavljeni dokumenti koji svjedoče o drvorezbarstvu, od osmanskog perioda do danas.

Foto: Fena / Maja Rajić, kustosica Muzeja drvorezbarstva

- Predmeti su prikupljani duže vremena, većina je donesena iz privatnih kolekcija, a neke stvari su vraćene nazad iz drugih muzeja, navela je Rajić te istaknula da je najstariji predmet u muzeju sehara iz 19. stoljeća koju su braća Nikšić naslijedila od bake, a ona od svoje bake i tako naraštajima unazad.

Govoreći o tehnikama, šarama i suvremenom drvorezbarstvu naglasila je da u modernom dizajnu ne koriste tradicionalne šare, nego one koje naprave dizajneri.

Konjički drvorezbari inače rade četiri vrste šara: tradicionalnu konjičko-bosansku, istanbulsku, orijentalnu i duborez.

Muzej drvorezbarstva u Konjicu je popularan i zanimljiv posjetiteljima, pogotovo strancima koji su zainteresirani i da nauče tehniku ovog zanata.

- Međutim, jedan posjet ili kraći vremenski period nije dovoljan da se nauče osnovne tehnike drvorezbarstva, to je zahtjevan obrt, ali svakako je zanimljivo pokazati ono što mi radimo, kazala je Rajić te dodala da je ručna tehnika izrade uvijek zanimljiva.

Jedan od drvorezbara u okviru Muzeja rukotvorina u Konjicu Ermin Ljevo u ovom poslu je dva desetljeća. Kaže da je zanat zadržao svoje korijene i uspio se oduprijeti modernizaciji, ali i da su drvorezbari osposobljeni raditi i moderni dizajn.

- Mi imamo svoje četiri šare koje radimo, ali šaramo i ovu novu, dizajnersku, rekao je Ljevo te dodao da u Konjicu aktivno radi 15-ak drvorezbara, ali i da su mladi zainteresirani naučiti i raditi.

Muzej drvorezbarstva u Konjicu otvoren je u šestom mjesecu 2019. godine, temeljem činjenice da je drvorezbarstvo dvije godine ranije dospjelo na UNESCO-ovu listu. Muzej je podijeljen na povijesna razdoblja, od osmanskog i austrougarskog perioda do jugoslavenskog i suvremenog. Nalazi se na izlazu iz Konjica, na putu prema Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close