Internacionalni festival

Mostarska učenica ima najbolje spisateljsko pero

''Svi sudionici za nas su pobjednici jer rade čudesne stvari i prenose snagu umjetnosti na generaciju koja raste'', istaknuo je direktor Festivala Fahrudin Kučuk
Kultura / Umjetnost | 07. 05. 2020. u 18:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnji šesti po redu Festival dječje umjetnosti (FEDU) uslijed izvanrednih okolnosti organiziran je online u punom kapacitetu sa programima iz četiri grane umjetnosti (književnost, glazbe, slikarstvo i kazalište), kao i prethodnih godina na internacionalnoj razini, priopćeno je u četvrtak iz FEDU-a.

Organizirano je više od dvije stotine programa, od kazališnih predstava, do književnih, likovnih i edukativnih radionica, performansa i igrokaza,  izložbi, natjecanja u pop-rock vokalu, pisanju priča i prikazivanju različitih dječjih talenata koji su svoje kreacije snimili i poslali na Direkciju Festivala.

Festival je održan na tri platforme Festivala: YouTube kanalu, Facebook stranici i internetskoj stranici www.fedu.ba.

Književne nagrade za afirmirane književnike i djecu koja kreću tim putem, već su dodijeljene.

Planeta Bajki otišla je u ruke književnici  Đurđici Stuhlreiter za bajku “Lucijina svjetiiljčica”,  dok je nagrada “Aida” za najbolje spisateljsko pero” pripala Leili Russell, učenici iz Mostara za bajku “Vituljak”.

S njima su i ovoga puta, navode, bili IMTM, BKC, KSC Kakanj, Udruženja Sahan, Mozgaonica, Teta Pričalica, Discover Me Academy, KŠC Sarajevo, Henna Šejla Art, Suzana Đikić i Jasminka Proho koja je tumačila priče na znakovni jezik, Suzana Dedić i Udruženje “Djetlić”, Jagoda Iličić, Alma Medić, Slavica Lončarić, Mirsad Bećirbašić, Lidija Pavlović-Grgić, glazbena radionica “Note”, škola slikanja Mirze Ibrahimpašića, zbor “Horoljupci” iz Bugojna, i mnogi drugi, a posebno učenici osnovnih škola iz cijele Bosne i Hercegovine koji su poslali svoje radove i pokazali izuzetnu kreativnost.

''Svi sudionici za nas su pobjednici jer rade čudesne stvari i prenose snagu umjetnosti na generaciju koja raste'', istaknuo je direktor Festivala Fahrudin Kučuk dodajući da svi mi zajedno kreiramo bolji svijet i nudimo nadu u život bez maski.

Nagrađeni su oni koji su pokazali najuvjerljivije kreacije, napisali najdivnije bajke, pokazali originalnost u pisanju, muziciranju ili glumačkoj ekspresiji.

Ova manifestacija je u proteklih pet dana spojila igru, edukaciju i obrazovanje. Bila je to prilika za afirmaciju knjige, književnosti uopće, kazališta za djecu, glazbe, ali i ostalih obrazovnih, društvenih i kulturnih vrijednosti.

U natjecateljskom kazališnom programu izvedeno je sedam umjetničkih ostvarenja iz Sarajeva, Niša, Zagreba, Čakovca i Osijeka, koji su ustupili snimke svojih predstava bez naknade, na čemu im se, navode, najtoplije zahvaljuju u ime sve djece koja su pogledala ove uzbudljive i visoko kvalitetne kreacije.

Video: Dodjela nagrada za teatar 6. FEDU online

Žiri u sastavu glumac Aldin Tucić, vokalna solististica Negra Čičić i selektorica Indira Kučuk-Sorguč, odlučili su da:

Nagrada za:

  • Najbolji tekst ili adaptaciju ide za TANJU NOVAK - Kazališna družina Pinklec iz Čakovca, Hrvatska, predstava „VUKA SE NE BOJIM JA“
  • Najbolju scenografiju i vizualan dojam ide za LEA VUKELIĆA - Kazališna družina Pinklec iz Čakovca, Hrvatska, predstava „KAO VODA“
  • Najbolji kostim bit će dodijeljena Amni Kunovac-Zekić - Pozorište mladih Sarajevo, BiH, predstava „LJEPOTICA I ZVIJER“
  • Najbolju režiju pripada Mariju Kovaču iz Gradskog kazališta Dubrava, Hrvatska, za predstavu „20000 milja pod morem“
  • Najbolji glumac je IVAN POKUPIĆ za ulogu Borka u predstavi „BOTANIČARI“ Teatra to go iz Osijeka
  • Najbolja glumica je KRISTINA FANČOVIĆ, za više uloga u predstavi „Lav koji nije znao pisati“ Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka, Hrvatska
  • Najjači aplauz – Nagrada publike pripala je Kazališnoj družini Pinklec Čakovac za predstavu „VUKA SE NE BOJIM JA“
  • Grand prix PLANETA TEATAR pripala je Pozorištu lutaka NIŠ, Srbija, za sjajnu inscenaciju – lutkarsku predstavu „SNEŽNA KRALJICA“

Ovoga puta podrška od dosadašnjih pokrovitelja iz reda svih razina vlasti je, tvrde, izostala, dijelom i zbog ovih izvanrednih okolnosti koje su paralizirale većinu institucija.

''Nas nisu paralizirale niti osujetile u namjeri da djeci koja će sutra graditi bolje društvo na postulatima kulture, odgoja, obrazovanja, znanja i empatije, pokažemo put i damo oruđe kako bi spremniji došli do njega'', poručili su.

Šesti FEDU nastavlja svoje aktivnosti tijekom cijele godine kada će kroz publicističku aktivnost i kazališnu i izložbenu aktivnost nastaviti sa promoviranjem rezultata, kreacija i djela nastalih na ovom jedinstvenom internacionalnom festivalu dječje umjetnosti.

''Vidimo se, pod najboljim okolnostima,  na slijedećem 7. Festivalu dječje umjetnosti u Sarajevu koji će se održati od 3. do 7. svibnja 2021. godine'', priopćeno je iz FEDU-a.

Kopirati
Drag cursor here to close