Matea Brekalo i Equus ferus

Mostar: Divlji konji stigli u Galeriju Aluminij

Matea Brekalo u slici stvara svoj osobni svijet, slikajući odabire koje stvarne pojavne oblike izuzima, a koje naglašava i upravo u tomu izuzimanju stvarnosti naglašava određene dijelove.
Kultura / Slikarstvo | 05. 10. 2017. u 21:47 Bljesak.info
Kopirati

U galeriji 'Aluminij' upriličeno je otvaranje izložbe Matee Brekalo. Izložba će biti postavljena za slobodno razgledanje do 20. listopada.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ona u slici stvara svoj osobni svijet, slikajući odabire koje stvarne pojavne oblike izuzima, a koje naglašava i upravo u tomu izuzimanju stvarnosti naglašava određene dijelove.

"Koncem prošle godine smo najavili da će 2017. biti u znaku promocija autora mlađeg naraštaja i Matea Brekalo je jedna od tih koja u svom naraštaju iskače. Osobito mi je zadovoljstvo da imamo prigodu ju ugostiti u galeriji 'Aluminij', kao i njezin prvi samostalni istup pred ocjenjivačku stručnu kritiku i pred puk koji voli likovnu umjetnost", kazao je između ostaloga voditelj galerije 'Aluminij' Darko Juka.

"Za svoje prvo predstavljanje javnosti odabrala sam temu divljih konja. Riječ je o 16 djela velikog formata, a još od malena sam imala simpatije prema toj plemenitoj životinji. Konj tijekom slikanja nije ostao samo konj, nego sam se željela poigrati sa njegovom anatomijom. Kroz slike se izmjenjuje figurativni i apstraktni izričaj, a oslobođene su doslovne i isključive figuracije", navela je Brekalo u izjavi za Bljesak.info.

Akademska slikarica Ivana Ćavar, u ulozi autorice kataloškoga osvrta na ovaj postav između ostaloga istaknula je: "Na platnu je prisutna opservacija, prožeta vlastitom imaginacijom koja, vođena sigurnom rukom, snažnim potezom kista gradi formu vlastitoga animalizma. Na platnu je prisutna opservacija, prožeta vlastitom imaginacijom koja, vođena sigurnom rukom, snažnim potezom kista gradi formu vlastitoga animalizma".

Matea Brekalo je rođena 1988. godine u Mostaru, u kojemu završava Srednju građevinsku školu 'Jurja Dalmatinca' i 2008. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru. Magistrirala je 2013. na slikarskom odjelu, u klasi prof. Antuna Borisa Švaljeka. Izlagala je do sada na nekoliko skupnih izložbi u zemlji, te sudjelovala u nekoliko likovnih kolonija i humanitarnih akcija. Živi i stvara u Mostaru.

Kopirati