Gay Zapata jaše ata

Meksiko: Seljaci tukli homoseksualce zbog sugestivne slike revolucionara

Emiliano Zapata u Meksiku uživa herojski status, pogotovo među poljoprivrednicima, jer se kao siromašni i nepismeni seljak u revoluciji 1910. gorljivo zalagao za agrarne reforme, a njegov je život predmet mnogih pjesama i legendi.
Kultura / Umjetnost | 13. 12. 2019. u 09:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Portret meksičkog revolucionara Emiliana Zapata u muzeju Fine Arts Palace u Meksiku izazvao je nevjerojatan skandal u meksičkoj javnosti. Umjetnička slika prikazuje tog slavnog revolucionara i vođu meksičkog seljačkog pokreta na konju, potpuno golog osim ružičastog sombrera i cipela sa štiklama.

Bijesni campesinosi, meksički poljoprivrednici, nahrupili su u taj ugledni muzej zahtijevajući da slika, djelo Fabiána Cháireza, nazvano "La Revolución" ukloni iz postava izložbe "Zapata" postavljene povodom obljetnice njegove smrti.

Emiliano Zapata u Meksiku uživa herojski status, pogotovo među poljoprivrednicima, jer se kao siromašni i nepismeni seljak u revoluciji 1910. gorljivo zalagao za agrarne reforme, a njegov je život predmet mnogih pjesama i legendi.

Stvari čini još gorima i što je 2019. godinu, stogodišnjicu revolucionarove smrti, predsjednik Andrés Manuel López Obrador proglasio Zapatinom godinom.

Prosvjednici su blokirali ulaz u muzej, a otišli su toliko daleko da su ispred muzeja počeli tući kontraprosvjednike, pripadnike LGBT zajednice.

Video: El "Zapata gay" de Fabián Cháirez "incendia" México

Javili su se čak i neki Zapatini nasljednici koji su zaprijetili tužbom.

"Nećemo ovo dozvoliti. Za nas, njegovu rodbinu i nasljednike, nevjerojatno je degradirajuće prikazati ga kao homoseksualca", rekao je Jorge Zapata Gonzalez, praunuk legendarnog revolucionara.

Međutim, obitelj je podijeljena, a neki nasljednici žele čak i brendirati Zapatu kako bi prodavali majice i tekilu s njegovim likom. Oni konzervativniji najavljuju čak i tužbu u slučaju da slika bude i dalje javno izlagana.

Poznato je da su i ranije su po Meksiku kružile glasine i urbane legende o Zapatinoj homoseksualnosti, no njegove sklonosti nikada nisu potvrđene. Tradicionalnim je postalo prikazivati Zapatu u tipičnoj mačo pozi revolucionara, s revolverom i streljivom u redenicima kojima se opasao.

Kustos izložbe, Luis Vargas Santiago rekao je i kako svakih 20 godina nastane neki skandal oko Zapate, a ovaj put to je vezano uz rod i seksualnost, što ne čudi, pošto je i Meksiko zahvatio val liberalne promjene, LGBT zajednica zadnjih godina postaje sve aktivnija, a žene sve više prosvjeduju protiv seksualnog zlostavljanja i meksičke kulture "mačizma".

"Što je tu uvredljivo? Prosvjednici su se uvrijedili samo zato što je Zapata prikazan feminizirano", zaključio je autor slike Fabián Cháirez.

Njegovo je djelo već izlagano od 2014. godine, ali pažnju javnosti sada je privuklo jer ga je meksičko Ministarstvo kulture objavilo na društvenim mrežama.

Kopirati
Drag cursor here to close