Umjetnost i sport

Marin Čilić i Ivan Dodig pred publikom u Mostaru

Galerija 'Aluminij', u zajedničkoj organizaciji s MC Terra Mostar, u četvratak navečer je predstavila fotografije velikoga formata Marinovih i Ivanovih portreta
Kultura / Umjetnost | 13. 12. 2018. u 20:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Galerija 'Aluminij' ovogodišnju izlagačku sezonu zaključuje nesvakidašnjim spojem umjetnosti i sporta, i to onoga koji je netom posjeo Hrvatsku na svjetski tron.

Izložba 'Asovi u objektivu' Mostarcima će predočiti rad svjetski cijenjene profesionalne sportske fotografkinje Gordane Dane Anders, kroz 30 vrhunskih foto-portreta teniskih zvijezda Marina Čilića i Ivana Dodiga, u nekim od najbitnijih i najdinamičnijih trenutaka njihovih karijera.

''Ova izložba je pitak spoj umjetnosti i sporta kojom zaključujemo sezonu, predstavljamo stvaralaštvo hrvatske fotografkinje, svjetskog ranga koja prvi put izlaže u BiH. Kako je drugo predstaviti u Mostaru, kad su se netom Marin Čilić i Ivan Dodig postavili Hrvastku na tron svjetskog tenisa  te su postali nacionalni junaci. Njezino stvaralaštvo smo odlučili predstaviti s onim što je ''naše a svjetsko'''', rekao je Darko Juka rukovoditelj Korporativnih komunikacija Aluminija i Galerije Aluminij.

Dodao je da je ovo izložba koja intrigira poklanike umjetonsti kroz pristup ove umjetnice, jer kako kaže,  ona je više od fotografa.

''Vjerujem da će izložba izazvati veliko zanimanje'', kaže Juka.

Gordana Dana Anders kaže da sport prati od prvih dana mladosti.

''Igrala sam rukomet pa me to zaintigriralo. Tenis je vrsta sporta koji se vrlo rijetko dovoljno prati, rijetko ima dovoljno ljudi koji prate samo hrvatski tenis, jer svjetski tenis će naći dobrog fotografa, a za hrvatske pojmove ćete ga teško naći'', rekla je za medije ova umjetnica.

Gordana Dana Anders izjavila je da je zadovoljna i presretna što izlaže u Mostaru.
''Gledajući prostor u kome jesmo, presretna sam i prezadovoljna. Izlagala sam u velikim galerijama svijeta, ali ovakvu galeriju nisam našla. Sretna sam što sam dobila priliku da pokažem umjetnost u Mostaru kao gradu i na ovom terenu, da se vidi gdje su izrasla ova dvojica velikih sportaša'', rekla je Dana Anders.

Ova umjetnica kaže kako Ivana i Marina poznaje više od dvadeset godina, te smatra da su izrasli u iznimno velike ljude.

'' Posebno mi se čini da se Ivan jako razvio u perfektnog dečka, koji je svoj sport iskoristio da bi postao ono što je, velika zvijezda u tenisu. Od Čilića se očekivalo ali od Ivana nije i obojica su sada velike svjetske zvijezde u tenisu'', zaključuje Dana Anders.

Izložba će biti dostupna za besplatno razgledanje  do 11. siječnja sljedeće godine.

Kopirati
Drag cursor here to close