Galerija i biblioteka

Manastir Žitomislić - nacionalni spomenik koje vrijedi posjetiti

Komisija za nacionalne spomenike BiH proglasila je cijeli kompleks nacionalni spomenikom. Muzej je ponovno svoja vrata otvorio 2019. godine, i bogat je ikonama iz perioda od 16. do 19. stoljeća.
Kultura / Umjetnost | 02. 07. 2021. u 17:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muzej Žitomislić osnovan je unutar kompleksa Manastira davne 1858. godine izgradnjom novog konaka i osnivanjem škole.

Uz muzej, nalazile su se biblioteka i galerija što svjedoči o njegovom kulturno-prosvjetnom djelovanju kroz vjekove.

Muzeju su uvijek u posjetu dolazili turisti, ali i poznati putopisci zahvaljujući kojima danas imamo informacije o izgledu i sadržaju umjetnina i Muzeja. U galeriji su se nalazile slike poznatih njemačkih, hercegovačkih autora, u muzeju vrijedni pokloni koji su se darivali za obnovu i druge svečanosti.

Foto: PR / Manastir Žitomislić

Ovaj duhovni centar u 16. i 17. stoljeću poznat je bio po prepisivačkoj djelatnosti kojom su se bavili monasi, pa tako imamo sačuvane rukopise, ali i pisani dokument koji se danas čuva u Izraelu da su išli i u druge zemlje prepisivati sadržaje knjiga iz duhovnog ciklusa (Atos).

Krajem 60-ih godina Muzej je nakon rata ponovo otvoren, i u njemu se nalazila ista postavka koju možete vidjeti danas. Ona je sklonjena 90ih godina kako bi ostala sačuvana .

Komisija za nacionalne spomenike BiH proglasila je cijeli kompleks nacionalni spomenikom. Muzej je ponovno svoja vrata otvorio 2019. godine, i bogat je ikonama iz perioda od 16. do 19. stoljeća, crkvenim predmetima i rukopisa od kojih je najstariji iz 14. stoljeća.

Fondacija Muzeja osnovana je ove godine, i bavi se promocijom muzeja ali i povezivanja sa drugim muzejima, galerijama i nevladinim organizacijama.

Foto: PR / Manastir Žitomislić

Iguman Danilo Pavlović, od svog dolaska na hercegovačke prostore 2002. zalaže se, uz stalnu obnovu manastirskog kompleksa, i za međureligijski dijalog i suživot na ovim prostorima, pa je tako mnogim radionicama, govorima, gestama uspostavio odnose sa drugim religijskim predstavnicima i njihovim zajednicama, i danas ovu bogomolju ne posjećuju samo pravoslavni već i drugi. Ove godine iguman je drugi put nominiran i dodijeljena mu je nagrada Večernjakova pečata za dijalog.

Muzej Žitomislić je otvoren za različite umjetničke postavke i opredjeljen je za međukulturni dijalog.

Muzejska fondacija radi projekt izgradnje civilnog društva, demokratizacija, osnaživanje uloge žena u društvenim procesima, i otvoren je za umjetnike različitih umjetničkih pravaca kojima se nudi mogućnost izložbe i prezentiranja publici.

Kompleks Manastira sa Muzejom u razdoblju svibanj – listopad posjeti preko 10.000 ljudi, po kategorijama to su studenti Sveučilišta i Univerziteta, turisti, školske ekskurzije i ljudi zainteresirani za umjetnost ili duhovni život.

Manastir redovno posjećuju pravoslavni hodočasnici ali i hodočasnici iz Međugorja.

Kopirati
Drag cursor here to close