ULUPUBiH

Kreirajte plakat, sudjelujte u natječaju, suočite se s prošlošću

Projekt "Mladi grade mir na zapadnom Balkanu – Suočavanje" ima za cilj da uspostavi dijalog i omogući aktivno i kreativno angažiranje mladih u procesima suočavanja s prošlošću.
Kultura / Slikarstvo | 07. 01. 2019. u 18:04 Fena
Kopirati

Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH) pozvalo je mlade dizajnere da kreiraju plakat o temi "Suočavanje s prošlošću" i sudjeluju na natječaju i izložbi koja će biti otvorena u okviru XXXV Internacionalnog festivala "Sarajevska zima 2019." od 21. veljače do 2. ožujka u Galeriji "Novi hram".

Natječaj će biti otvoren do 14. veljače, priopćeno je iz ULUPUBiH-a.

Na natječaju mogu sudjelovati mladi od 16 do 35 godina iz svih država koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije.

Žiri će činiti članovi ULUPUBiH-a - profesorica grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu Dalida Karić-Hadžiahmetović, višestruko nagrađivani bh. grafički dizajner Miodrag Spasojević Štrika i mladi multimedijalni umjetnik i dizajner Bojan Stojčić.

Koordinatorica projekta je Miomirka Mila Melank. Odluke o sudionicima izložbe i nagradama žiri će donijeti 16. ili 17. veljače 2019. Bit će dodijeljene tri nagrade, prva u iznosu od 500 KM, druga 300 KM i treća 200 KM.

Pobjednik natječaja, koji zajednički realiziraju ULUPUBiH i Fond za humanitarno pravo, bit će proglašen na otvaranju izložbe 21. veljače.

Projekt "Mladi grade mir na zapadnom Balkanu – Suočavanje" ima za cilj da uspostavi dijalog i omogući aktivno i kreativno angažiranje mladih u procesima suočavanja s prošlošću.

Kako se navodi u priopćenju, usprkos obilju sudski utvrđenih činjenica o ratnim zločinima počinjenim tijekom ratova devedesetih godina prošlog stoljeća, 20 godina kasnije trajni mir još uvijek izmiče. Onemogućavaju ga rasprostranjena nekažnjivost, ignoriranje žrtava, javno veličanje odgovornih za kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, kao i postojanje etnički pristranih i međusobno suprotstavljenih narativa o događajima, žrtvama i odgovornim akterima.

Nedostatak konstruktivnih i inkluzivnih dijaloga o naslijeđu ovih ratova dodatno otežava prihvaćanje odgovornosti za zločine i suočavanje sa njihovim posljedicama. Različita sjećanja na ratove prenose se i na mlade generacije. Formalni obrazovni programi ne nude prikaz nedavne prošlosti koji je zasnovan na sudski utvrđenim činjenicama, već šture, selektivne i etnički pristrane informacije o ratnim događajima.

Znanje mladih o prošlosti je stoga veoma ograničeno, što nepovoljno utiče i na njihov angažman u širenju istine i zahtijevanju pravde za počinjene zločine. Aktivnosti koje osmišljavaju, organiziraju i sprovode mladi naročito nedostaju na nivou lokalnih zajednica, koje treba da predstavljaju žarište društvenih inicijativa i dijaloga. Ovakva situacija predstavlja ozbiljnu prijetnju izgledima za pomirenje u regiji, naglašava se u priopćenju ULUPUBiH-a.

Fond za humanitarno pravo (FHP) i organizacija Branitelji ljudskih prava (Civil Rights Defenders) prepoznaju mlade kao ključne aktere u izgradnji trajnog mira na zapadnom Balkanu. Neopterećenost mladih direktnim iskustvom rata, kao i otvorenost za suradnju i potragu za inovativnim rešenjima, čine ih nezaobilaznim sudionicima u procesu suočavanja sa prošlošću. Ovaj poziv ima za cilj omogućiti mladima vizualnim umjetnicima i grafičkim dizajnerima zagovaranje pravde i odgovornosti za nedjela iz prošlosti i preuzimanje aktivnije uloge u procesu pomirenja.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati