"Vibrantna tišina prostora"

Kordić i gradonačelnik Prijedora otvorili izložbu

"Grad je otvoren za neke nove perspektive, dobru suradnju… Idemo zajedno u nekom finom i dobrom tonu", kazao je Kordić
Kultura / Umjetnost | 06. 08. 2021. u 21:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnici Mostara i Prijedora Mario Kordić i Dalibor Pavlović otvorili su izložbu "Vibrantna tišina prostora" mladog banjalučkog slikara Duška Bojanića u Muzeju manastira Žitomislić.

Na izložbi su prikazani Bojanićevi radovi na papiru i platnu, a tematika je mrtva priroda, pejzaži, interijeri i apstrahirani motivi.

Trenutno je mrtva priroda nešto što je u središtu njegove pažnje, a sam umjetnik kaže kako kroz likovnost istražuje prostor koji je okupan tišinom koja nije mrtva nego živa (zato vibrantna), a to se postiglo usuglašenim kolorom i određenim kompozicijskim rješenjima.

Ključna podrška Grada

"Predmet mog likovnog istraživanja je uspostavljanje imaginativne komunikacije s predmetima koji me okružuju ili prostorom koji osjećam kao svoj", kazao je Bojanić te dodao da ciklus koji je nastajao u dužem vremenskom periodu i nije sasvim završen.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović podsjetio je kako je muzej otvoren 2018. godine i da ima podršku Grada Mostara.

"Muzej je registriran kao fondacija koja će se baviti kulturnim događajima, međureligijskom i interkulturalnom suradnjom. Tako da danas imamo otvaranje prve u nizu izložbi koje će biti organizirane u našem muzeju", kazao je iguman i najavio dvije sljedeće izložbe, jednu u suradnji s HKD Napredak, a drugu s Muzejom iz Sarajeva.

Foto: Fena / Kordić i Pavlović otvorili izložbu u Muzeju manastira Žitomislić

Ponovio je da je manastir otvoren za suradnju od početka pa tako i kroz muzej suradnju nastavlja s drugim kulturnim institucijama u zemlji i regiji.

Promicanje multikulturalnosti 

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić ocijenio je da je manastir Žitomislić lokalitet koji je prepoznatljiv u ovoj regiji te da će se, zajedno sa srpskom zajednicom, potruditi da manastir dobije svoje zasluženo mjesto u turističkoj mapi grada.

"Grad je otvoren za neke nove perspektive, dobru suradnju… Idemo zajedno u nekom finom i dobrom tonu", kazao je Kordić, naglasivši pritom kako je kao gradonačelnik presretan zbog postojanja multikulturalnih događaja u gradu.

Foto: Fena / Kordić i Pavlović otvorili izložbu u Muzeju manastira Žitomislić

Međusobna suradnja 

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović istaknuo je kako u Prijedoru smatraju da umjetnici ne mogu i ne trebaju biti ograničeni samo na svoj grad već da za njih granice ne postoje te da su iz tog razloga podržali mladog banjalučkog umjetnika.

Ustvrdio je kako je ovo prilika i da se Mostar i Prijedor povežu i da u narednom razdoblju uspostave neku bolju suradnju.

"Moramo graditi mostove suradnje koji trebaju biti između svih gradova u BiH, i to ne samo na ovaj način kada je u pitanju turizam, kultura i umjetnost, nego i kroz gospodarstvo i druge projekte, kao i sve ono što može povezati dva grada", ocijenio je Pavlović.

Povod za izlaganje izvan Banja Luke mladog umjetnika bio je da se radovi prezentiraju javnosti u široj regiji, da se otvore potencijalne mogućnosti za nove likovne projekte i da se stečeno likovno znanje javnim istupom artikulira i poveže s promatračima u ovom dijelu Mostara i Hercegovine.

Bojanić se trenutno stilski najviše oslanja na kubistički pravac i jugoslovensko moderno slikarstvo između dva rata.

Foto: Fena / Kordić i Pavlović otvorili izložbu u Muzeju manastira Žitomislić
Kopirati
Drag cursor here to close