2. kolovoza

Izložbom fotografija 'Divlji' Livnjaci žele pomoći divljim konjima

Na izložbi će biti prikazano 30 fotografija divljih konja koji žive na visoravni Krugu, a koje su napravili fotografi iz Livna, drugih krajeva BiH i inozemstva.
Kultura / Umjetnost | 31. 07. 2019. u 18:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otvaranje izložbe fotografija "Divlji" kojom se žele prikupiti sredstva za nabavu soli za livanjske divlje konje bit će upriličeno 2. kolovoza na platou ispred ljetnog bara "Čarobna kućica" u Livnu. 

Na izložbi će biti prikazano 30 fotografija divljih konja koji žive na visoravni Krugu, a koje su napravili fotografi iz Livna, drugih krajeva BiH i inozemstva.  

Fotografije su, među ostalim, za tu humanitarnu svrhu donirali Bernard Mihaljević, Antea Miloloža, Marin Mamuza, Haris Čalkić i Andrija Vrdoljak iz BiH, zatim Carina Maiwald iz Njemačke te Vedran Vidak iz Hrvatske. 

Izložba je prodajnog karaktera i ima za cilj prikupljanje sredstava za nabavu soli za livanjske divlje konje, potvrdio je Feni jedan od organizatora Andrija Vrdoljak. 

 Livanjski divlji konji su velika atrakcija za sve putnike koji prolaze predjelom od Koričina do Borove glave. Budući da skoro pola stoljeća nije postojala organizirana ljudska skrb za njih, dnevno prelaze desetke kilometara da bi se nahranili i napojili. Unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima, brojnim zvijerima iz obližnjih šuma, preživjeli su zahvaljujući bogatim pašnjacima. 

Trenutno na tom dijelu prebiva oko 600 grla koji u sve većim skupinama silaze s obitavališta podno planine Cincar do prijevoja Borova glava u potrazi za hranom ili solju koja im se baca direktno na prometnice. 

"Njihov boravak na prometnicama ugrožava sve sudionike pa je ova izložba usmjerena na nabavku soli koja bi im se davala u njihovom obitavalištu, a daleko od opasnosti i prometa", kazao je Vrdoljak. 

Izložba se održava u organizaciji livanjskih volontera i posjetitelja ljetnog bara "Čarobna kućica".

Kopirati
Drag cursor here to close