Kosača

Izložba Safeta Zeca je vrhunac Mostarskog proljeća

Izložbu je otvorio gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, koji je kazao kako je Safet Zec emisar i promotor univerzalnih vrijednosti koje BiH na najbolji način prikazuju u svijetu.
Kultura / Umjetnost | 05. 06. 2018. u 20:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložbom čuvenog bh. umjetnika Safeta Zeca pod nazivom "Svjetlost" - retrospektiva slika, crteža i grafika, u utorak je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru zatvoreno ovogodišnje izdanje Mostarskog proljeća.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, koji je kazao kako je Safet Zec emisar i promotor univerzalnih vrijednosti koje BiH na najbolji način prikazuju u svijetu, naglasivši kako su njegova djela izložena u značajnim europskim i svjetskim galerijama i muzejima, u prestižnim kulturnim centrima u kojima je dostupno nastupati samo velikima i priznatima.

''Izložba Safeta Zeca u Mostaru veliki je likovni događaj, a njezin naziv 'Svjetlost' vjerujem da ima i svoju simboliku jer naš je grad opjevan kao grad svjetlosti, kojem nesvakidašnji sjaj daju njegove rijeke, mostovi, nebo i njegovi ljudi'', poručio je Bešlić.

Po riječima autora, ovo nije jednostavna i obična izložba već kulturološka misija, "kulturna priredba koja otvara ljubav prema majstorstvima, svijetu bez podjele, gdje vas vode velika ostvarenja velikih ljudi koji ne pripadaju etnijama, nacijama".

''Postoji mladi svijet koji bi se trebao okrenuti veličanstvenim područjima stvaralaštva u svim oblastima i da ono što ne pripada civilizacijama ostavi iza sebe'', naglasio je Zec.

Počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović kazao je kako je izložba premašila sva očekivanja te naglasio kako su ponosni na manifestaciju i sretni što je Safet Zec večeras u Mostaru.

''Nakon 55 dana intenzivnih kulturnih događanja, likovnih izložbi, poetskih i dramskih večeri, ovo je zaista vrhunac i ništa se bolje nije moglo dogoditi od onoga što se dogodilo s izložbom Safeta Zeca'', kazao je Muselimović.

U umjetničkom dijelu programa nastupio je glumac Dragan Jovičić te gudački kvartet Simfonijskog orkestra Mostar.

Uz Maticu hrvatsku Mostar, suorganizatori izložbe su Grad Mostar, Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače i Atelje i zbirka Zec.

Safet Zec, slikar i grafičar, rođen je 1943. u Rogatici (BiH). Nakon završene Umjetničke škole u Sarajevu, upisuje 1964. Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu, gdje 1969. godine diplomira.

Magistrirao je na istom fakultetu 1972. u klasi profesorice Ljubice Sokić. Sedamdesetih godina za likovnu kritiku postaje jedan od glavnih eksponenata poetskog realizma.

Član je svih važnijih umjetničkih asocijacija u Europi. 2007. godine dodijeljen mu je Orden viteza za umjetnost Republike Francuske. Živi i radi u Veneciji, Sarajevu, Parizu i Počitelju, a njegova su djela izložena u značajnim galerijama i muzejima, u Milanu, Veneciji, Rimu, Ammanu, Parizu, Lillu...

2014. godine je autor ''Skidanja Isusa s križa'' za crkvu Il Gesu u Rimu, koju je naslikao u povodu obilježavanja 200. obljetnice Isusovačkog reda. 2017. godine je u Veneciji izložen njegov slikarski ciklus ''Exodus'' o temi izbjeglištva i rata.

Kopirati
Drag cursor here to close