Prva bh. baza

Izložba radova bh. fotografa korak k stvaranju baze fotografija

Retrospektivna izložba će biti otvorena u ''Foto galeriji Jelićeva'' u Sarajevu, a predstavit će se 18 fotografa.
Kultura / Umjetnost | 23. 01. 2019. u 12:48 Bljesak.info
S konferencije za medije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovački fotografi u subotu će se predstaviti izložbom radova koja je korak na putu ka stvaranju prve bh. baze fotografija.

Retrospektivna izložba će biti otvorena u ''Foto galeriji Jelićeva'' u Sarajevu, a predstavit će se 18 fotografa.

Rukovoditelj ove galerije Dženat Dreković na konferenciji za medije kazao je da je ideja proistekla iz potrebe za stvaranjem fundusa, baze bh. fotografije.

''Kroz retrospektivne izložbe, a ova je prva, cilj nam je napraviti fundus koji će biti u galeriji, ali i koji će moći koristiti mediji i oni koji vole fotografiju. Nakon toga planiramo otvoriti i biblioteku te arhivu jer svaka država baštini svoje autore i fotografe, mi smo jedini koji to nemamo'', kazao je Dreković.

Istaknuo je da će svaka izložba biti posvećena jednom preminulom fotografu, a prva Emilu Grebenaru.

Sudionik izložbe Almin Zrno smatra da je velika stvar na jednom mjestu imati uvid u stanje svijesti kod fotografa i u fotografiji.

Izrazio je nadu da će galerija u kojoj će biti organizirane izložbe jednog dana biti velika te da će fotografiji biti posvećeno više pozornosti.

Na prvoj izložbi bit će predstavljen rad Emila Grebenara, Kemala Hadžića, Mladena Pikulića, Almina Zrne, Milomira Kovačevića, Zijaha Gafića, Ervina Berbića, Amera Kapetanovića, Ivana Hrkaša, Harisa Čalkića, Midhata Poturovića, Andrije Vrdoljaka, Jure Vukadina, Imrana Kapetanovića, Mitra Simikića, Jasmina Brutusu te Velije Hasanbegovića i Dženata Drekovića.

Kopirati
Drag cursor here to close