'PanoRama'

Izložba o povijesti Rame otvorena u Zagrebu

Izložba slika i skulptura organizirana je upravo o 50. godišnjici ramskog seljenja zbog, akumulacijskim jezerom 'poplavljene' plodne ramske kotline s naseljima
Kultura / Umjetnost | 05. 06. 2018. u 13:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zagrebački muzej Mimara ugostio je likovnu izložbu ''PanoRama – pola stoljeća likovnoga čuvanja memorije'', a izložba je svečano otvorena u ponedjeljak.

Izložba slika i skulptura organizirana je upravo o 50. godišnjici ramskog seljenja zbog, akumulacijskim jezerom 'poplavljene' plodne ramske kotline s naseljima. To je bio i povod da se stvaraju likovna djela koja se postupno potvrđuju primjerenim načinom čuvanja sjećanja koja su u teškim povijesnim okolnostima brisana, priopćeno je.

Na izložbi su izloženi radovi renomiranih likovnih umjetnika: akademskog kipara Petra Dolića te akademskih slikarica i slikara Martine Grlić, Blaženke Salavarde, Pavla Pavlovića, Zlatana Pinteka, Mohamada Davida Schreima, Stjepana Šandrka te Matka Vekića. Oni prikazuju ramsku prirodu i život Ramljaka uz Ramsko jezero te autentično interpretiraju tradiciju i pobožnost ovog kraja.

O temama likovne baštine Rame, o kolektivnoj memoriji, značenju svetoga, identitetu i migracijama govorili su fra Stjepan Lovrić, doktor Ivo Šimat Banov, te kustosi: Feđa Gavrilović i Nevenka Šarčević, stoji u priopćenju.

Nazočne je na otvaranju izložbe pozdravio načelnik općine Prozor-Rama Jozo Ivančević rekao je kako je izložba organizirana kako bi se zagrebačkoj i hrvatskoj javnosti predstavio gradić u sjevernoj Hercegovini.

''Dali smo izložbi ime PanoRama, s velikim slovom R u riječi panorama, a koja znači ‘vidik široka i prostrana krajolika’. Htjeli bismo kroz djela nekolicine vrsnih hrvatskih umjetnika, slikara i kipara, pružiti posjetiteljima makar mali uvid u dugu povijest, ljepotu krajolika, kulturu i neke specifičnosti našega ramskog zavičaja između života i nestanka'', rekao je Ivančević.

Pokrovitelj ove izložbe je Općina Prozor-Rama, a izložba je otvorena do 10. lipnja 2018. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close