Izvan okvira

Izložba likova iz Malnarove Noćne more

Jaran, Cro Rom, Remzo, Laky, Cezar i Anđa, likovi te nekad popularne emisije prikazani su u svom "koloritu životnih okolnosti ovih simpatičnih likova…''
Kultura / Umjetnost | 17. 02. 2021. u 15:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba "Izvan okvira" fotografa i video-umjetnika Ivana Mihaljevića, koja donosi portrete sudionika iz nekadašnje televizijske emisije "Noćna mora" Željka Malnara, otvara se 22. veljače u Foto galeriji Dubrava Vladimir Filakovac.

Jaran, Cro Rom, Remzo, Laky, Cezar i Anđa, likovi te nekad popularne emisije prikazani su u svom "koloritu životnih okolnosti ovih simpatičnih likova, istodobno ljudi s margine, sputanih mnogim društvenim i osobnim limitima, ali i TV zvijezda s višegodišnjom slavom, koja im otvara sva vrata, od 'običnog šaltera' do najviših državnih institucija".

Upravo je život 'izvan okvira' inspirirao Mihaljevića da portretira sudionike iz vjerojatno prvog reality showa uopće, a svakako prvog na našim prostorima.

Kako se ističe u najavi, njihova osebujnost, ekspresivnost i iskustvo pred objektivom bili su jamstvo da će autor dobiti točno ono što želi - visokoestetizirane, likovno zanimljive, unikatne portrete, koji definitivno izlaze izvan okvira.

Iz galerije kažu da su toj izložbi u fokusu ljudi, a ona potiče na potrebu društvene uključivosti, jednakopravnosti svih, bez obzira na njihovo podrijetlo i osobne mogućnosti. "Ovo je izložba ljudskosti, pružene ruke, ljubavi iznad i izvan okvira", dodaju.

Izložba se može razgledati do 18. ožujka, a otvorit će ju likovna kritičarka Iva Körbler.

Narodno sveučilište Dubrava najavilo je za isti dan i otvorenje izložbe slika i crteža mlade autorice Adriane Kajić u Galeriji Kontrast.

Po riječima Davorke Katalenić, u izloženim radovima Adriane Kajić nazire se duboka usredotočenost dok joj "kist pleše po papiru, a smirenost dok joj se u očima reflektiraju sve slike svijeta."

"Tako djeca prožimaju, intelektualno i osjetilno, svijet oko sebe. Prožimaju ga, zasigurno, neki lakše, a neki teže, u balansiranju svog odrastanja, no neki to uspiju kreativno sažeti i prikazati, kao Adriana", dodala je u predgovoru izložbe.

Adriana Kajić (Zagreb, 2005) učenica je Klasične gimnazije, a pohađa radionicu crtanja u Kulturnom centru Narodnog sveučilišta Dubrava, kod profesora Svebora Vidmara. Njezina prva samostalna izložba može se razgledati do 11. ožujka, piše Hina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close