Njemački nobelovac

Izložba o životu i djelu Heinricha Bölla otvorena u Mostaru

Izložba na 40 plakata prikazuje izbor biografskih i autobiografskih bilješki Heinricha Bölla i u Centru za kulturu Mostar bit će dostupna za razgledanje do 19. prosinca
Kultura / Umjetnost | 12. 12. 2018. u 17:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Centru za kulturu Mostar otvorena je izložba "Heinrich Böll: Život i djelo", posvećena tom njemačkom nobelovcu i intelektualcu. 

''Ovom izložbom željeli smo pored samog Heinricha Bölla, odnosno njegovih fotografija, građanima predstaviti i njegove poruke. U vremenu nakon Drugog svjetskog rata Böll je bio prilično popularan u Njemačkoj, a u središtu njegova zanimanja bile su socijalne i političke teme. Bio je žestoki borac protiv totalitarističkih tendencija, a njegove poruke i danas su aktualne za cijelu Europu i svijet'', kazala je Marion Kraske, direktorica Fondacije Heinrich Böll, Ured za Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Makedoniju. 

Foto: Bljesak.info / Izložba 

Po njezinim riječima, Heinrich Böll je u fokus uvijek stavljao običnog čovjeka, bio je jako kritičan prema ljudima na pozicijama moći i tvrdio je kako sustav ne pripada političarima već građanima. 

''Böll je uvijek govorio da moć dolazi od samih građana. Ako ljudi gube povjerenje u institucije, država će nazadovati. Upravo je to problem u BiH. Kroz projekte koje naša Fondaciju provodi u BiH, pokušavamo objasniti ljudima što znači biti građanin i kako se građani mogu izboriti za svoja prava'', dodala je Kraske.

Foto: Bljesak.info / Izložba 

Izložba na 40 plakata prikazuje izbor biografskih i autobiografskih bilješki Heinricha Bölla i u Centru za kulturu Mostar bit će dostupna za razgledanje do 19. prosinca. 

Heinrich Böll rođen je 1917. godine u Koelnu, a umro je 1985. Bio je jedan od najznačajnijih i najpoznatijih pisaca Savezne Republike Njemačke nakon Drugog svjetskog rata. 

Djelovao je kao romanopisac, esejist, dramatičar. Bio je kroničar njemačke povijesti sredinom 20. stoljeća. 

Pisao je i o svojim iskustvima njemačkog vojnika na bojištima u Poljskoj, Francuskoj, Mađarskoj i Sovjetskom Savezu.

Foto: Bljesak.info / Izložba 

Za svoje romane i priče 1972. godine dobio je Nobelovu nagradu za književnost. 

Svojim angažmanom zalagao se za poštivanje ljudskih prava širom svijeta i razumijevanje među narodima. 

Fondacija Heinrich Böll dijelom je zelene političke struje, koja se razvila i izvan Savezne Republike Njemačke kroz sučeljavanje tradicionalnih političkih pravaca socijalizma, liberalizma i konzervatizma. Zajedničke osnovne vrijednosti koje njeguje su ekologija i održivi razvoj, demokracija, ljudska prava, samoopredjeljenje i pravda.

Kopirati
Drag cursor here to close