Dani općine Čitluk

Izložba akvarela N. Jakovljevića i predstavljanje knjige I. Sivrića

Kultura / Umjetnost | 24. 05. 2016. u 15:11 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otvorenjem izložbe akvarela Nevena Ante Jakovljevića u Galeriji kluba Matice hrvatske Ogranak Čitluk (MH Čitluk) i predstavljanjem 'Knjige o knjigama' Ivana Sivrića, u hotelu Brotnjo, sinoć je nastavljen program obilježavanja Dana općine Čitluk.

Pozdravljajući nazočne, prigodnim riječima, u ime organizatora, obratio se predsjednik MH Čitluk Andrija Stojić koji je kazao kako je ovo dio programa kojim se obilježava 710 godina od prvoga pisanoga spomena Brotnja, a da će se za tjedan dana obilježiti i 25. obljetnica obnoviteljskoga rada MH Čitluk.

Na postavljenu izložbu akvarela Nevena Ante Jakovljevića, od 35 slika, kratki osvrt dala je prof. Maja Gagro. Ona je kazala kako se Jakovljevićevim slikama isprepliću pejzaži i mrtva priroda, dinamika kompozicije, impresije samoga autora, a sve je satkano u predivna djela koja pred našim očima dočaravaju dalmatinske krajolike.

Dalmacija u Hercegovini

Jakovljević poput fotografa lovi trenutak djelovanja u atmosferi, zaustavlja ga i ovjekovječuje potezima kista tako da ostajemo začuđeni i sami ulovljeni prizorom pred našim očima, kazala je prof. Gagro.

Obraćajući se nazočnima autor je kazao kako je ovim ciklusom slika naslovljenim 'Dalmacija u mom oku' donio dio Dalmacije u Hercegovinu u kojoj je, inače, čest gost. Nije htio puno govoriti nego je kazao neka slike pričaju o njemu.

Izložbu je prigodnim riječima otvorio fra Branimir Musa, dugogodišnji Nevenov prijatelj, napominjući kako je autor često navraćao u Kuću mira u Međugorju te sudjelovao u mnogim likovnim kolonijama u Hercegovini. Naglasio je kako mu je drago što je još jednom ovome kraju darovao ovakvu ljepotu za oči te proglasio izložbu otvorenom. Inače, ona ostaje u postavu u Galeriji idućih mjesec dana, a prodajnog je karaktera.

U katalogu izložbe stoji kako je Neven Ante Jakovljević rođen u Šibeniku i pripada mlađoj generaciji istaknutih hrvatskih akvarelista snažnoga mediteranskoga duha, vedroga kolorita i istančanoga senzibiliteta za motiv. Kao izvanredan crtač dizajnirao je i ilustrirao mnoge knjige hrvatskih autora. Specijalizirao je akvarel, a radi i u drugim slikarskim tehnikama: ulje, akril, pastel, tuš, a bavi se i izradom skulptura. Dobitnik je mnogobrojnih priznanja za aktivno sudjelovanje na brojnim humanitarnim i donatorskim izložbama i aukcijama. Do sada je imao više od 40 skupnih te 15 samostalnih izložbi, a djela mu se nalaze u mnogim zemljama: Italija, Velika Britanija, Njemačka, Norveška, Južnoafrička Republika, SAD, Argentina i Austrija. Član je MH od 1996. godine.

Knjiga o knjigama

Prof. Mladen Mitar, u uvodnom tekstu kataloga napisao je: ''U njegovim akvarelima svjetlo igra značajnu ulogu kao i refleksije jutarnjega sunca na površini mora gdje se sidre stari ruzinavi brodi (...) Njegov je kolorit vedar i istančan, a motiv pronalazi u prostoru okruženja.''

Ugođaj na izložbi obogatila je i Lara Juričić učenica 5. razreda Osnovne glazbene škole Čitluk, izvodeći nekoliko kompozicija na gitari.

Predstavljanje knjige zanimljiva naslova ''Knjiga o knjigama'' Ivana Sivrića upriličeno je u hotelu Brotnjo. Uvodne napomene i pozdravne riječi nazočnima izrekao je predsjednik MH Čitluk Andrija Stojić, a knjigu je u powerpoint prezentaciji obrazložio njezin urednik i predstavljač prof. Ivan Baković. Kazao je kako je Sivrić u 20 tekstova dao kritički osvrt na dvadeset knjiga koje su njihovi autori tiskali u posljednjih 10 godina, a neke od njih izišle su i u izdanju MH Čitluk.

Knjiga je, inače, podijeljena u tri dijela: povijest, književnost i društvo, a svaki obuhvaća po nekoliko knjiga vezanih za određeno područje.

Nazočnima se na koncu obratio i sam autor zahvalivši svima koji su mu pomogli kako bi knjiga došla do čitatelja.

U glazbenome dijelu nastupili su učenici Osnovne glazbene škole Čitluk Maro Bulić, Ana Pehar, Magdalena Lovrić i Antea Šakota koje su na flautama izvele nekoliko kompozicija i tako obogatile zanimljivu kulturnu večer.

Kopirati
Drag cursor here to close