Franjevačka galerija

Izložba '66' oživljava događaje u kojima su stradali hercegovački franjevci

Kultura / Umjetnost | 05. 05. 2017. u 08:50 Ivan Kraljević

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Franjevačka galerija na Širokom Brijegu ove godine, 18. svibnja, po prvi put pridružuje se manifestaciji koja povezuje sve muzeje svijeta. Organizator je Međunarodno muzejsko vijeće (ICOM) koje je ove godine ponudilo intrigantnu temu »Muzeji i sporne povijesti: govoriti neizrecivo o muzejima« (Museums and contested histories: saying the uspeakable in Museums).

Međunarodno muzejsko vijeće (ICOM), kao nevladina organizacija podržana od strane UNESCO-a i jedina organizacija koja predstavlja muzeje i muzejsku profesiju na međunarodnoj razini, ovom manifestacijom nudi jedinstvenu mogućnost organiziranjem raznovrsnih aktivnosti progovoriti o preporučenoj temi na način koji muzeje i ostale kulturne institucije transformira u angažirane posrednike između neizrecivoga i zbiljskog identiteta baštine o kojoj skrbimo.

Izložba o pobijenim franjevcima kao pandan predloženoj općoj temi

Imajući u vidu cjelokupnu današnju situaciju u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina, a i njezinu povijest, evidentno je kako je vlastitom zbiljnom identitetu, poručuju iz Franjevačke galerije na Širokom Brijegu, potrebna neopterećena i istinita slika prošlosti k njegovom ozdravljenju.

Stoga je Franjevačka galerija na Širokom Brijegu kao pandan predloženoj općoj temi odlučila organizirati izložbu pod nazivom „66“ koja oživljuje tragične događaje iz Drugoga svjetskog rata u kojima je ubijeno 66 hercegovačkih franjevaca.

''Hercegovački franjevci na Širokom Brijegu dočekali su Drugi svjetski rat s razvijenom duhovnošću, školstvom i kulturom. Nije onda čudno da je to mjesto slovilo simbolom vjere i domoljublja. Nažalost, nesretni 7. veljače 1945. puno je toga pospremio u povijest. Jugokomunisti su rastjerali, neke pobivši, profesore glasovite Franjevačke klasične gimnazije, nju samu su zapalili zajedno s desetinama tisuća svezaka knjiga i mnogim kabinetima zabranivši nakon toga njezin rad, opustošili su samostan i crkvu, ubili 30 članova samostanske zajednice te još 4 na samostanskom području, oduzeli samostanu zgrade i zemljište'', istaknuo je za Bljesak.info fra Miljenko Mića Stojić, vicepostulator Vicepostulature »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, koja se pojavljuje kao suorganizator izložbe.

Organizatori napominju kako ova izložba komunicira s prošlošću kako bi se sadašnji trenutak bivstvovanja osvijestio i oslobodio od emocionalnih trauma.

''Mi, hercegovački franjevci, nastojimo svoju pobijenu braću uzdići na čast oltara jer držimo da su ubijeni nevini, kao pravi mučenici, rukom jednoga od suvremenih totalitarizama, onoga komunističkoga, kojega je takvim u više navrata proglasilo Europsko vijeće. Jasna je to poruka svima da se zlo ne isplati, a onima koji su pogođeni tim zlom da steknu snagu oprostiti, ne zaboravljajući što se dogodilo. Na taj način čitavo će društvo postati zdravije i sigurnije mjesto za rad i život svih njegovih članova'', dodaje fra Mića Stojić.

Franjevačka galerija nije mogla ostati postrani

Franjevačka galerija na Širokom Brijegu već dugi niz godina pokušava se priključiti kulturnom događaju „Noć muzeja“ u organizaciji muzejskih kuća i drugih kulturnih institucija. Međutim, kako ističu, zbog financijskih problema nisu bili u mogućnosti sudjelovati. Ove godine su saznali da Franjevački muzej i galerija Gorica – Livno sudjeluje u manifestaciji koja povezuje sve muzeje svijeta u organizaciji ICOM-a (International council of museums).

''Iako se financijska situacija u Franjevačkoj galeriji ni ove godine nije promijenila, jednostavno nismo mogli ostati postrani. Kontaktirali smo akademsku slikaricu Željku Markov, djelatnicu Franjevačkog muzeja i galerije Gorica – Livno, koja nas je informirala o postupku registracije. Nedugo zatim smo se registrirali. Uz naš trud i uz prijatelje Franjevačke galerije nastojat ćemo uz minimalne troškove organizirati događaj i obilježiti međunarodni dan muzeja'', rekao je za Bljesak.info akademski slikar Josip Mijić ispred Franjevačke galerije na Širokom Brijegu.

''Za ovakav pothvat nas je potaknula i ovogodišnja ICOM-ova intrigantna tema: »Muzeji i sporne povijesti: govoriti neizrecivo o muzejima«, koja nam omogućava na jedinstven način javno govoriti o 66 ubijenih hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu'', ističe Mijić.

Izložba će se održati 18. svibnja u vremenu od 18.00 do 00.00 sati. Koncipirana u tri cjeline sadržavat će ostatke crkvenog posuđa nakon što su jugokomunisti opustošili samostan i crkvu, predmete koji su pronađeni uz ubijene fratre te likovne vizualizacije akademskih umjetnika na ovu temu. Sve navedene cjeline će biti povezane posebnom rasvjetom i ambijentalnom postavkom.

Franjevačka galerija i muzej na Širokom Brijegu pozivaju sve zainteresirane umjetnike da svojim umjetničkim radom obogate obilježavanje međunarodnog dana muzeja.

Tehnika je slobodna, a rok za prijavu radova traje do 9. svibnja 2017. Sve dodatne informacije možete dobiti putem e-maila: [email protected] ili pozivom na tel.br.: +387 39 705 816.

Kopirati
Drag cursor here to close