Aleksandra Kokotović

Izgubljena zemlja Lemurija prvi put pred mostarskom publikom

Slikarica Aleksandra Kokotović sinoć je u Centru za kulturu Mostar, a u okviru manifestacije ''Mostarsko ljeto 2020'' predstavila svoja djela mostarskoj publici.
Kultura / Umjetnost | 28. 07. 2020. u 08:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slikarica Aleksandra Kokotović sinoć je u Centru za kulturu Mostar, a u okviru manifestacije ''Mostarsko ljeto 2020'' predstavila svoja djela mostarskoj publici. Postavka nosi vrlo interesantan naziv ''Izgubljena zemlja Lemurija'', a autorica nam je otkrila nešto više o tome.

''Meni je inspiracija bila zemlja Lemurija. To je drevna zemlja koja je postojala prije i za vrijeme Atlantide. Za njene stanovnike se vjeruje da su bili veoma spiritualni, na visokoj frekvenciji duhovnosti i upravo to je segment koji je mene inspirirao, jer se inače cijeli život bavim spiritualnim stvarima i praksama'', rekla je Kokotović.

Dodala je da je za Mostarce priredila 12 slika ulje na platnu i 10 crteža.

''Najviše slika je ulje na platnu. Pet slika su kombinirana tehnika, a tu sam koristila mramor koji sam lomila i sitnila, koristila sam asfalt, jutu, kanab, i preko toga sam opet radila uljem. Uglavnom uljem radim uvijek, a također imam i lavirani tuš''.

Kokotović je istaknula da je bila vrlo uzbuđena zbog večerašnje izložbe u Mostaru.

''Prvi put izlažem u Mostaru i jako sam sretna. Divno je biti dio nečega tradicionalnog, dio jednog ovakvog tima koji godinama djeluje. Svi znamo da je umjetnost dobra za dušu. Iza nas je bezbroj otkazanih izložbi, događaja, zatvorenih galerija i neotvorenih ateljea, što znači bezbroj duša kojima je potrebna njega. Festivali kao što je ''Mostarsko ljeto'' su, pogotovo u ovim neprijatnim pandemijskim vremenima melem. Okupljaju nas umjetnike i ljubitelje umjetnosti da razmijenimo iskustva, da porazgovaramo i nahranimo dušu. Ovim putem bih se zahvalila Centru za kulturu Mostar za velikodušno gostoprimstvo'', naglasila je Kokotović. 

Aleksandra Kokotović, rođena Sarajka s adresom u Beogradu, ime je koje stoji iza prekrasnih umjetničkih djela koja krase brojne javne objekte poput hotela, restorana, korporativnih prostora. Riječ je o umjetnici čija se djela izlažu u najprestižnijim galerijama regije.

Sutra će u okviru manifestacije ''Mostarsko ljeto 2020“ biti promovirana knjiga ''Na margini: likovi u romanima Ćamila Sijarića'' autorice prof. dr. Dijane Hadžizukić.

Promocija će biti održana u prostorijama Narodne biblioteke Mostar na Luci sa početkom u 20 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close