Isus prijatelj malenih

Isus iz Tomislavgrada u središtu zagrebačke izložbe  

Vlaho Bukovac je sliku ''Isus prijatelj malenih'' naslikao 1888. godine, po narudžbi jednoga svog prijatelja iz Londona
Kultura / Umjetnost | 15. 12. 2017. u 11:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Stručnjaci Hrvatskoga restauratorskog zavoda iz Zagreba jučer su u spomen – bazilici u Tomislavgradu sa zida skinuli sliku Vlahe Bukovca 'Isus prijatelj malenih, koja je odvezena u Zagreb, gdje će na njoj biti obavljeni potrebni restauratorski zahvati.

Kako je objavio Tomislavcity, nakon toga slika će biti prebačena u Galeriju Klovićevih dvora, gdje će 18. siječnja 2018. biti otvorena izložba slika velikoga umjetnika Vlahe Bukovca. Radi se naime o izložbenom projektu ''Bukovac u Europi'' koji organiziraju Galerija Klovićevi dvori iz Zagreba i Kuća Bukovac u Cavtatu, a kroz koji se namjerava predstaviti život i stvaralaštvo ovog najznačajnijeg hrvatskog slikara na prijelazu stoljeća.

Gvardijan tomislavgradskoga Franjevačkog samostana fra Sretan Ćurčić je rekao kako je ovo veliki događaj za sve nas, jer će upravo slika ''Isus prijatelj malenih'' zauzimati središnje mjesto na toj izložbi. Dodao je da će Galerija Klovićevi dvori izraditi božićnu čestitku s motivom ove slike ispod koje će biti navedeno ime tomislavgradskoga Franjevačkog samostana, a koja će biti poslana na adrese najpoznatijih svjetskih galerija. Također postoji mogućnost da će se naći i na naslovnici kataloga koji će biti izrađen za ovu prigodu.

''Ova slika je naše neprocjenjivo blago i raduje nas činjenica da će je u Zagrebu vidjeti brojni ljubitelji umjetnosti, a posebno nas raduje to što će ovo biti i svojevrsna promocija našega muzeja i samostana kao i cijeloga duvanjskog kraja'', kazao je fra Sretan.

Restaurator Slobodan Radić iz Zagreba, koji je vodio posao demontiranja slike u duvanjskoj spomen – bazilici, novinarima je potvrdio da je slika „Isus prijatelj malenih“ u dobrome stanju i da će na njoj biti potrebno obaviti tek minimalne restauratorske zahvate prije nego što ode na izložbu.

Inače vrlo je zanimljiva povijest ove slike. Naime, Vlaho Bukovac je sliku ''Isus prijatelj malenih'' naslikao 1888. godine, po narudžbi jednoga svog prijatelja iz Londona. Taj njegov prijatelj, inače protestant, darovao je sliku svojoj supruzi koja je bila katolkinja.

Slika je neko vrijeme bila u njihovu dvorcu, da bi nakon ženine smrti bila darovana tamošnjoj protestantskoj crkvi. Prilikom preuredbe te crkve slika je uskladištena u nekom podrumu gdje je zbog dugotrajnoga i nepodobna smještaja znatnije oštećena.

Osamdesetih godina prošloga stoljeća na aukciji ju je kupio i uz velike napore u Zagreb dopremio kolekcionar i zaljubljenik u Bukovčeva umjetnička djela Tomislav Šola.

Zahvaljujući zalaganju pokojnog fra Ante Perkovića, ondašnjega duvanjskog gvardijana, slika je sredinom osamdesetih godina prošloga stoljeća uz otkupninu dopremljena u duvanjski samostan. Za vrijeme rata čuvana je u Splitu, u samostanu na Poljudu, a potom je restaurirana i 1996. vraćena u Tomislavgrad u spomen – baziliku gdje je izložena sve ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close