Umrli i rođeni

Impozantan je broj slavnih osoba koje su rođene ili umrle na današnji dan

Rođendan je 29. studenoga slavio i Duško Radović, srpski pjesnik, pisac, novinar, aforističar i TV urednik. Rođen je 1922. godine, a ostao je zapamćen kao jedan od aforističara koji se najčešće citiraju u južnoslavenskom prostoru.
Kultura / Umjetnost | 29. 11. 2023. u 07:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Jacques Chirac rođen je na današnji dan 1932. godine

Nekoliko znamenitih povijesnih ličnosti rođeno je na današnji dan. Ujedno, neke povijesne osobe su umrle upravo 29. studenoga.

Tako je 29. studenoga 1803. godine rođen austrijski matematičar i fizičar Johann Doppler (Johann Christian Andreas Doppler), najpoznatiji po Dopplerovom učinku ili Dopplerovu efektu, koji predstavlja promjenu frekvencije valova pri relativnom gibanju njihova izvora ili promatrača.

Opaža se kod svakoga valnoga gibanja kao povećanje, odnosno smanjenje frekvencije kada se izvor valova i promatrač međusobno približavaju, odnosno udaljavaju.

Jacques René Chirac, poznatiji kao Jacques Chirac, rođen je na današnji dan 1932. godine.

Od 17. svibnja 1995. do 16. svibnja 2007. godine obavljao je dužnost predsjednika Francuske Republike. Njegov prethodnik na mjestu predsjednika Francuske bio je François Mitterrand, a naslijedio ga je Nicolas Sarkozy.

Foto: Internet / Duško Radović rođen je 29. studenoga 1922. godine

Duško Radović i Ryan Giggs

Rođendan je 29. studenoga slavio i Duško Radović, srpski pjesnik, pisac, novinar, aforističar i TV urednik. Rođen je 1922. godine, a ostao je zapamćen kao jedan od aforističara koji se najčešće citiraju u južnoslavenskom prostoru.

Na današnji su dan rođeni i srpski pjesnik Matija Bećković (1939.) te političar i pisac Vuk Drašković (1946.).

Ljubitelji kultne televizijske serije Baywatch zasigurno se sjećaju glumice Gene Lee Nolin (kao Neely Capshaw), koja je rođena 29. studenoga 1971. godine.

Na današnji dan 1973. godine rođen je i jedan od najvećih velških nogometaša, ako ne i najveći - Ryan Joseph Giggs.

Za njega je postojao samo jedan klub, Manchester United, za kojeg je od 1990. do 2014. odigrao 672 utakmice (114 pogodaka). Nastupio je 64 puta za reprezentaciju Walesa (12 golova).

Foto: Internet / Marija Terezija (Maria Theresia Walburga Amalia Christina) preminula je 29. studenoga 1780. godine

Marija Terezija, kraljica i majka

Austrijska carica, nadvojvotkinja Marija Terezija (Maria Theresia Walburga Amalia Christina) preminula je 29. studenoga 1780. godine. Bila je češka i ugarsko-hrvatska kraljica, rimsko-njemačka carica, prva žena koja je vladala Habsburškom Monarhijom.

Marija Terezija bila je iz roda Habsburgovaca, a s 19 godina udala se za lotarinškog vojvodu Franju Stjepana. Iz toga se braka rodilo 5 sinova i 11 kćeri.

Zbog njezine znakovite i utjecajne vladavine, četrdesetogodišnje razdoblje njezine vladavine znano je kao Terezijanizam.

Na današnji dan umro je i znameniti talijanski kompozitor Giacomo Puccini. Bilo je to 1924. godine u Brüsselu, a Puccini je ostao poznat kao najugledniji talijanski operni skladatelj, nakon Verdija.

Svjetsku slavu stekao je operama Manon Lescaut, La Bohème, Tosca, Madama Butterfly i Turandot.

Operom La Bohème dao je prototip talijanske opere lirsko-sentimentalnoga, građanskog karaktera na izmaku 19. stoljeća.

Foto: Wikipedia / Zuko Džumhur 

Zagorka i Zuko Džumhur

Marija Jurić Zagorka, hrvatska književnica, autorica Gričke vještice i prva hrvatska novinarka, umrla je na današnji dan 1957. godine.

Pokrenula je i uređivala Ženski list, prvi hrvatski časopis za žene (do 1938.), i Hrvaticu (do 1940.). Osim što je pisala romane koji su dan-danas čitani i popularni, Zagorka se bavila i politikom i ženskim pitanjima.

Mnogima se Zagorka nije dopadala i zato su joj pridjeljivali razne nelijepe nadimke.

Veliki Zulfikar Zuko Džumhur, bosanskohercegovački i jugoslovenski putopisac, filmski i televizijski scenarist, pozorišni scenograf, umjetnički direktor filma, likovni kritičar kostimograf, slikar i karikaturist, sahranjen je na današnji dan 1989. godine u svom rodnom gradu Konjicu, nakon što je dva dana ranije preminuo u Herceg Novom.

Završio Akademiju za likovne umjetnosti u Beogradu. Surađivao u Narodnoj armiji, Ježu, Borbi, Književnim novinama i drugdje; od 1952. bio je stalni karikaturist i dopisnik Politike.

Foto: FarOut / George Harrison, član legendarnih Beatlesa, umro je na današnji dan 2001. godine

George Harrison i Cary Grant

Na današnji dan umro je i slavni glumac Cary Grant (rođen kao Archibald Alexander Leach), a bilo je to 29. studenoga 1986. godine.

U Engleskoj je bio član putujuće glumačke trupe, plesač i glumac u muzičkim komedijama. U Hollywoodu se javio početkom 30-ih godina 20. vijeka tumačeći uloge različitog žanra.

Godine1970. godine nagrađen je specijalnim Oskarom za doprinos filmskoj umjetnosti.

Nastupio je u oko 70 filmova, a najpoznatiju su "Priča iz Philadelphije", "Sjever-sjeverozapad", "Drž'te lopova", "Gospodin Smith ide u Washington", "Samo anđeli imaju krila" i drugi.

Slavni glazbenik George Harrison preminuo je na današnji dan 2001. godine. U najpopularnijoj grupi svih vremena, The Beatles, Harrison je svirao solo gitaru, a bio je i pjevač.

Bio je dobar gitarist te je puno pridonio specifičnom zvuku Beatlesa. Njegove osebujne pjesme uvrštene u neke od albuma Beatlesa uvijek su dale ekspresivnu diskurzivnost u glazbenom stilu same grupe.

Od pjesama koje je sam napisao poznatije su "Taxman", "Something", "Here Comes The Sun", "While My Guitar Gently Weeps", "Long Long Long" i "Old Brown Shoe" itd.

The Beatles su primljeni u Kuću slavnih rock and rolla (Rock and Roll Hall of Fame), a članovi skupine još i pojedinačno: Lennon 1994., McCartney 1999., Harrison 2004. i Starr 2015. 

Video: George Harrison - Got My Mind Set On You (Version II)

 

Kopirati
Drag cursor here to close