Salvador Dali

Genije na granici ludila

Dali je jedan od najznačajnijih umjetnika 20. stoljeća, a često ga nazivaju i velikim majstorom nadrealizma.
Kultura / Umjetnost | 23. 01. 2021. u 09:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, Markiz od Pubola ili Salvador Felip Jacint Dalí Domènech, znan kao Salvador Dalí, španjolski slikar, pisac, dizajner i autor filmova, ekscentrik visokog stila, jedan od najvećih slikara 20. stoljeća, koji je uzdrmao temelje slikarstva, umro je na današnji dan 23. siječnja 1989. godine.

Prošao je kroz faze futurizma, kubizma i apstraktnog racionalizma, da bi se priklonio nadrealizmu, uvijek s crtežom izvedenim do perfekcije.

Video: Salvador Dalí in 60 seconds

Slikao je iracionalan i fantastičan svijet snova i halucinacija.

Tridesetih godina je naslikao djela koja su izazvala šok: "Veliki masturbator", "Goruća žirafa", "Predosjećaj građanskog rata"...

Radio je i kao kostimograf i scenograf u filmovima zemljaka Luisa Buñuela "Andaluzijski pas" i "Zlatno doba". Napisao je autobiografsko djelo "Tajni život Salvadora Dalija".

Dali je jedan od najznačajnijih umjetnika 20. stoljeća, a često ga nazivaju i velikim majstorom nadrealizma. Njegova umjetnička djela pokazala su da je on jedan od najkreativnijih slikara svog vremena.

Video: Shocking Salvador Dali Interview, 1955

Dalijeva česta tematika je svijet prostora, pijanstva, groznice i religije.

Ovaj slavni slikar je čitavog života vjerovao u svoju posebnost. Jedni su ga smatrali genijem, dok su drugi govorili o njemu kao poremećenom egocentriku, čija djela nemaju nikakvu vrijednost.

Mada su ga španjolski likovni kritičari smatrali za nadobudnog i nenadarenog šarlatana, popularnost i prodajna cijena njegovih djela neprestano su rasli.

Wikipedia / Salvador Dalí u SAD-u 1939. pozira pred objektivom Carla Van Vechtena

Danas, svjetski kolekcionari plaćaju milijune dolara kako bi u svojoj kolekciji imali bar jednu Dalijevu sliku.

Ono što Dalija izdvaja od ostalih umjetnika i što ga čini posebnim jeste njegova neobična ličnost. Bio je genije na granici ludila. Njegove karakterne osobine, egocentričnost, depresivnost i mazohizam jasno se vide u njegovim djelima.

Kopirati
Drag cursor here to close