Poznati livanjski slikar

Gabrijel Jurkić dobio spomen obilježe u svom gradu

Spomen-obilježje svečano je otvorio Konzul Republike Hrvatske u Livnu Tomislav Vrdoljak. Inicijativa za izgradnju spomen-obilježja potekla je iz Franjevačkoga samostana sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu.
Kultura / Umjetnost | 27. 06. 2020. u 16:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spomen-obilježje velikom livanjskom umjetniku Gabrijelu Jurkiću i njegovoj supruzi Štefi, djelo zagrebačkog kipara Ante Jurkića, otvoreno je u subotu na goričkom groblju sv. Mihovila u Livnu.

Spomen-obilježje svečano je otvorio Konzul Republike Hrvatske u Livnu Tomislav Vrdoljak. Inicijativa za izgradnju spomen-obilježja potekla je iz Franjevačkoga samostana sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu.

''Livno danas dobiva vrijedno spomen-obilježje'', kazao je fra Pero Kuliš. Tom prilikom istaknuo je kako je Livno bilo i ostalo strateško, kulturno, političko i vjersko središte ovoga dijela Bosne, a poseban pečat dali su mu livanjski slikari, posebno Jurkić kao predstavnika secesije.

Kako je kazao, Gabriel i Štefa Jurkić posljednja desetljeća svojega života proveli su pod krovom franjevačkoga samostana prilikom čega je Gabrijel i poprimio mnoge franjevačke odlike, posebno siromaštvo.

Stoga je, ističe fra Pero, Gabriel sam sebi ostavio skromno posljednje prebivalište, a Livnjaci i prijatelji Livna izgradnjom ovog spomen-obilježja dobili su trajnu inspiraciju u Gabrijelovoj malenosti i u njegovom umjetničkom radu.

Livanjski gradonačelnik Luka Čelan naglasio je kako je ovo spomen-obilježje na ponos grada Livna.

S obzirom da, kako je kazao konzul Vrdoljak, postojeća grobnica nije bila dostojna života i djela ovoga velikog čovjeka i umjetnika izgradnjom ovog spomen-obilježja neće se samo odati počast Garijelu Jurkiću, nego će se podići i svijest javnosti, a posebno Livnjaka o njegovu značaju u hrvatskom i bh. slikarstvu.

Otvorenju su također, pored malobrojnih sugrađana, prisustvovali i Premijer HBŽ-a Ivan Jozić te djelatnici Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica Livno s ravnateljicom Draženom Džeko.

Kopirati
Drag cursor here to close