Grafička umjetnost

Franjevački muzej organizira 2. Međunarodni trijenale grafike u Livnu

U naredna 4 mjeseca Livno će opet biti mjesto grafičke umjetnosti, most sa svijetom i točka susreta 73 umjetnika iz 34 zemlje svijeta.
Kultura / Umjetnost | 23. 06. 2020. u 21:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Franjevačkog muzeja i galerije Gorica (FMGG) iz Livna, u petak 26. lipnja s početkom u 19 sati u prostorijama muzeja biti će održan 2. Međunarodni trijenale grafike u Livnu.

Željka Markov je u ime organizatora za Fenu kazala kako se radi se o jednoj umjetničko-kulturnoj inicijativi koja nastavlja sa svojim idejnim konceptom – promoviranje bosanskohercegovačke grafičke produkcije i njeno umrežavanje s međunarodnim grafičkim krugovima.

"Na samu početku 2020. godine, zbog pandemije korona virusa, stvoren je život u jednoj novoj realnosti i mnoge su kulturne institucije, restrikcijama usprkos, nastojale prilagoditi svoje aktivnosti novonastaloj situaciji kako bi nastavile sa svojim umjetničkim programima”, istaknula je Markov.

Navodi da su splet okolnosti i popuštanje higijensko-epidemioloških mjera učinili da se 2. Međunarodni trijenale grafike Livno ipak održi prema predviđenom programu i terminu.

Po njezinim riječima, u naredna 4 mjeseca Livno će opet biti mjesto grafičke umjetnosti, most sa svijetom i točka susreta 73 umjetnika iz 34 zemlje svijeta.

Zajedno sa bosanskohercegovačkim umjetnicima izlažu i autori iz Njemačke, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Francuske, Austrije, Brazila, Indije, Finske, Nizozemske, Norveške, Grčke, Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Čilea, Slovačke, Češke, Makedonije, Poljske, Čilea, Meksika, Portugala, Rusije, Turske, Kine, Rusije itd.

Markov je dodala da izlažu međunarodno priznati i istaknuti profesori grafičke umjetnosti čija djela svjedoče o velikom iskustvu i izvrsnosti metiera kao i mladi perspektivni autori u čijim radovima se osjeća zanos grafičkog propitkivanja snažne sugestivne simbolike.

"Različite interpretacije tradicionalnog grafičkog medija stvorile su vitalan grafički dijalog sa svim specifičnostima jedinstvenog umjetničkog izraza koji se kreće od figuracije do apstrakcije, od intimističkih snoviđenja do povijesnog osvrta, lirski intoniranih otisaka do ekspresivnih gestualnih djela, urbanih krajolika, minimalizma i geometrijske apstrakcije, nadrealističko-metafizičkih tema, grafičkih knjiga, optičkih varijacija op arta i utjecaja pop arta", naglasila je Markov

Kao prateća izložba Trijenala je izložba Ivice Šiška, livanjskog umjetnika koji je svojim umjetničkim, kulturnim ihumanim doprinosom zadužio obje svoje domovine – i Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, navode organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close