Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Dženeta Isović oživjela bosanskohercegovačke mostove

U galeriji MAK Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH sinoć je otvorena izložba "Simbol sreće" mlade sarajevske slikarice, 26-godišnje Dženete Isović.
Kultura / Umjetnost | 04. 07. 2020. u 08:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / S otvaranja izložbe u galeriji MAK

U galeriji MAK Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH sinoć je otvorena izložba "Simbol sreće" mlade sarajevske slikarice, 26-godišnje Dženete Isović.

Ovo je njena prva samostalna izložba na kojoj je predstavila 24 rada, a kao motiv dominiraju bosanskohercegovački mostovi.

''Da imam dara za slikarstvo otkrili su moji roditelji, jer sam u ranom djetinjstvu počela da slikam. Već sa četiri godine sam nacrtala svoju prvu sliku, a bilo je to jedno minijaturno platno. Likovna kultura mi je bila omiljeni predmet tokom cijelog školovanja tako da su Srednja škola primijenjenih umjetnosti, a kasnije i Akademija likovnih umjetnosti bili logičan nastavak'', kazala je Isović.

Isović smatra da se u našoj zemlji, i pored svih nedaća, može živjeti od umjetnosti.

''Vjerujem da ukoliko kvalitetno radite bilo koji posao, uspjeh ne može izostati. Osim toga pošto sam diplomirala na nastavničkom odsjeku želja mi je da se u budućnosti bavim edukativnim radom'', kaže Isović.

Ova mlada slikarica najviše voli da slika motive mrtve prirode i pejzaže, a tehnike kojima se koristi su uglavnom ulje na platnu i akril na platnu. Uzor su joj impresionisti, a Klod Mone omiljeni slikar.

Izložba je realizirana u suradnji sa Udruženjem za promociju klasičnog baleta i suvremenog plesa “Živimo balet”, priopćeno je iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close