KIC

Duvanjski umjetnici amateri predstavili svoje radove

Ovim radovima, kako su istaknuli autori, željeli su pokazati koliko vole ovaj kraj, kojega su s ljubavlju prikazali u slikarskoj umjetnosti.
Kultura / Umjetnost | 07. 05. 2021. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Tomislavcity / Izložba umjetnika amatera

U organizaciji Kulturno-informativnog centra Tomislavgrad i Gradske galerije u petak je otvorena izložba djela 35 duvanjskih umjetnika amatera.

Izložbu s 93 umjetnička dijela predstavila je ravnateljica Kulturno-informativnog centra Danijela Papić dok je svečano otvaranje pripalo predsjedniku Općinskog vijeća Tomislavgrad Iliji Papiću.

U svojim radovima umjetnici amateri s područja općine Tomislavgrad raznih dobnih skupina koristili su nekoliko različitih slikarskih tehnika s motivima pejzaža, mrtve prirode i sakralne umjetnosti.

Ovim radovima, kako su istaknuli autori, željeli su pokazati koliko vole ovaj kraj, kojega su s ljubavlju prikazali u slikarskoj umjetnosti.

Ravnateljica KIC-a Danijela Papić istaknula je da je ideja izložbe bila objediniti duvanjske umjetnike amatere koji su bez diplome akademskih slikara, ali s umjetničkim darom i vještinom.

Kritički osvrt na samu izložbu predstavio je akademski slikar Ivica Gabrić koji je kazao da ovaj kraj i ova priroda stvara umjetnike, uz prisjećanje riječi mnogih velikih majstora slikarstva i umjetnosti iz prošlosti, da je upravo priroda najveći i najbolji učitelj.

"Na kraju krajeva ovo Duvanjsko polje sa svom svojom raskošnom ljepotom, ljupko obgrljenom svojim planinama u svim svojim godišnjim dobima i mijenama, svojim pejzažima, zemljopisom i biologijom, a i svojim geografskim, geološkim i kulturološkim položajem, plodno je tlo za nadahnuće i talente koji niču u tom ozračju i okrilju punom vizualnih i duhovnih senzacija koji nadražuju mrežnicu oka i nerv osjećaja", kazao je Gabrić.

Kopirati
Drag cursor here to close