Denis Avdić

Četrnaestogodišnji učenik iz Jablanice nastavlja nizati uspjehe

Četrnaestogodišnji Denis Avdić, učenik iz Jablanice, osvojio je zlatnu medalju na natjecanju koje je organizirao Mizyal Gallery and Museum Gaziantep u Turskoj.
Kultura / Umjetnost | 26. 04. 2019. u 08:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od radova Denisa Avdića

Prije nekoliko dana četrnaestogodišnji Denis Avdić, učenik iz Jablanice, osvojio je zlatnu medalju na natjecanju koje je organizirao Mizyal Gallery and Museum Gaziantep u Turskoj. Denis je u svojoj kategoriji 13-19 godina nagradu izborio između 5.800 radova učenika iz 25 zemalja.

Denis je izabrao temu ''Tradicija, kultura i prirodne ljepote moje zemlje''. Predstavio je spoj kulture i tradicije svih naših naroda na jednom mjestu, kao i prirodne ljepote, od Mostara i Blagaja, preko Ramskog jezera, pješčanih piramida u Foči, do vodopada u Jajcu.

Dimenzije rada su bile ograničene, 25cmx35cm, tako da je na tako malom prostoru stalo dosta ljepote koje nekada nismo ni svjesni.

Još od prije poznati su uspjesi ovoga učenika iz Jablanice. Njegov rad kojim je predstavio multikulturalnost i ljepotu tradicije naše zemlje prije dvije godine je pobijedio u Azerbejdžanu (Baku), a nakon toga je uslijedio prošlogodišnji uspjeh u New Yorku, gdje je osvojio zlatnu medalju u konkurenciji od 6000 radova.

Glavna nagrada, pored medalje i plakete je i stup mira, koji se dodjeljuje onima koji daju svoj doprinos širenju ideja o miru. Stup mira će biti postavljen tijekom svečanosti u Denisovoj školi, 30.04. 2019. godine.

Denis je autor i slike ''Priča o Bosni'' koja je na prestižnom UNESCO-ovom natjecanju u ožujku ove godine u Francuskoj na kojem je bilo prijavljeno 2.600 radova iz 68 zemalja, osvojila treće mjesto.

''To je priča o mojoj zemlji, o hrabrosti, ponosu i prijateljstvu. Predstavio sam sarajevsku Hagadu, dragocjeni simbol tradicije, koja nam priča priču o hrabrim ljudima koji su odlučili da rizikuju vlastite živote za vrijeme ratova u Bosni, da bi je spasili. Povelja Kulina bana je simbol bosanske državnosti iz 12. stoljeća. Tragovi prošlosti uklesani u kamenu, bosanski stećci, govore nam o životu naših predaka sa podignutom desnom rukom, simbolom prijateljstva. Stari most u Mostaru predstavlja simbol prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, povezujući ljude. Bosanski ljiljan, simbol srednjovjekovne Bosne, je simbol moje zemlje i danas, i simbol bosanske budućnosti'', rekao je Denis.

Kopirati
Drag cursor here to close