"Historija kamenu, budućnost vjetru"

Bojan Stojčić Mostaru poklanja performans

Mostarskoj publici predstavio se prije nekoliko godina svojim učešćem u programu Bauhaus goes South East pod pokroviteljstvom Univerziteta u Weimaru.
Kultura / Umjetnost | 25. 05. 2021. u 10:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svojim performansima Bojan Stojčić otkriva kako kultura sjećanja i zapuštena, često u korov obrasla mjesta spomena korespondiraju sa stanjem bh. društva.

Kustosica performansa je Šejla Kamerić, a oni se realiziraju u sklopu međunarodnog projekta Devouring Architecture i interdisciplinarne platforme za istraživanje Invazivne vrste u produkciji Udruženja Realstage.

"Historija kamenu, budućnost vjetru" serija je performansa koje će Stojčić izvesti na povijesno značajnim lokacijama u Bosni i Hercegovini.

Povijesne lokacije

Nakon performansa na Spomeniku zračnoj eskadrili NOB-a Medeno polje u Krajini, posljednji vikend u svibnju Stojčić će održati performanse na Partizanskom groblju u Mostaru te Spomen-parku Vraca u Sarajevu.

Obučen u časnički mantil, nastojeći ispuniti prostor oko sebe svojim dahom, Stojčić puše bijele balone te vezujući ih za sebe poprima oblik utvare.

Na taj način on oslikava zatočenost između prošlosti i budućnosti koju osjeća kao pripadnik i posmatrač svijeta u kojem se nalazi. U isto vrijeme, Stojčić prostor obogaćuje daškom života, tako komunicirajući upravo ono što ovom prostor-vremenu nedostaje.

Performans, koji je otvoren za javnost, održat će se na Partizanskom groblju u Mostaru u subotu, 29. svibnja 17:00 te Memorijalnom parku Vraca u nedjelju, 30. svibnja u 17:00.

Međunarodni uspjeh

Bojan Stojčić je međunarodno priznat i zapažen umjetnik koji iznimno jasnim grafikama, korištenjem osobnog tijela i suptilnog humora ukazuje na neizrečeno.

U svojim radovima, bavi se najintimnijim strahovima i tragedijama post-tranzicijskog i post-traumatskog društva.

Otkrivajući svoje osobno iskustvo usamljenog ranog odrastanja obilježenog bježanjem od rata i sukobljavanja sa njegovim posljedicama gdjegod bi se našao, Stojčić zagovara mir na duhovit i poetičan način.

Mostarskoj publici predstavio se prije nekoliko godina svojim učešćem u programu Bauhaus goes South East pod pokroviteljstvom Univerziteta u Weimaru, kada je otkrio svoju intervenciju u prostoru, Spomenik neznanom komunalnom radniku.

Sarajevskoj publici Stojčić je posebno poznat kroz svoja brojna samostalna izlaganja od kojih se ističu samostalna izložba u Umjetničkoj galeriji BIH 2020. i galeriji Collegium Artisticum 2014. godine.

Njegova instalacija Tražim osobu koja je nekoliko mjeseci bila izložena na fasadi Umjetničke galerije BIH tijekom 2020. godine izazvala je iznimnu pažnju javnosti.

Organizaciju i produkciju događaja podržao je KRAK Centar za suvremenu umjetnost, a fotografije potpisuje Hamza Kulenović.

Kopirati
Drag cursor here to close