NP Sarajevo

Balet u BiH u velikoj krizi

Balet Narodnog pozorišta Sarajevo ima 23 igrača, iako je sistematizacijom predviđeno da ih ima 100.
Kultura / Umjetnost | 16. 10. 2021. u 08:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedini profesionalni balet u Bosni i Hercegovini, balet Narodnog pozorišta Sarajevo, otkako postoji nikada nije bio u većoj kadrovskoj krizi, izvještava BHRT.

Prekomplicirana administracija i zakonska procedura o zapošljavanju u javnim ustanovama u Kantonu Sarajevo najviše su ugrozili radnike u kulturi. A balet je tu, navodi televizija, u najmanje zavidnom položaju.

Balet Narodnog pozorišta Sarajevo ima 23 igrača, iako je sistematizacijom predviđeno da ih ima 100. Moratorij na zapošljavanje, ali i novi Zakon o uštedama u Kantonu Sarajevo stvara nova administrativna ograničenja kada je potrebno angažirati novog umjetnika. Tim zakonima kultura ne može biti tretirana jer je kadar deficitaran, a to se posebno odnosi na balet jer tog kadra nema na bh. tržištu, napominje umjetnički direktor Baleta Adnan Đindo. Oni se angažiraju iz drugih država, a to će sada da zahtijeva dodatne napore i troškove.

"Uredba koja nalaže da mora biti pismeni i usmeni i audicija, koja je nonsens i koja ne postoji nigdje u svijetu, to jedino postoji u Kantonu Sarajevo. Jer evo kazalište slavi 100 godina, i nikada do sad nije bilo pismenog i usmenog već je glavni i osnovni institut za prijem umjetnika audicija", navodi Đindo.

Posljednju godinu i pol situaciju je dodatno usložnila pandemija, koja je uvelike promijenila balet na sceni. Umjetnost pokreta i dodira, sada na sceni funkcionira bez dodira, a prave baletne predstave cijelo to vrijeme nije bilo.

Video: Profesionalni balet u BiH u velikoj kadrovskoj krizi

"Repertoar nije kao što je bio. Sad su neke skraćene verzije, isječci iz nekih drugih predstava. Znači nije to to, potrebne su ponovo premijere da se balet digne", smatra član ansambla Baleta Goran Staniškovski.

"Eto nas par mladih koji smo u najboljim godinama i koji bi trebali igrati dva tri puta tjedno godinu dana nismo odigrali pravu predstavu i strašno nam to nedostaje", rekla je članica ansambla Baleta Ana Kuzmanović.

UNESCO je baletnu umjetnost stavio na listu najtežih poslova na svijetu. Spartansko zanimanje, kako ga nazivaju, podrazumijeva da se 6 dana u tjednu radi po 8 sati intenzivnih proba i vježbanja kako bi igrači bili u formi. Ovu veliku žrtvu mogu podnijeti samo istinski zaljubljenici u baletnu umjetnost.

Kopirati
Drag cursor here to close