Izložba

Asovi u objektivu stižu u Mostar

Izložba Asovi u objektivu Mostarcima će predočiti rad svjetski cijenjene profesionalne športske fotografkinje Gordane Dane Anders, kroz 30 vrhunskih foto-portreta teniskih zvijezda Marina Čilića i Ivana Dodiga, u nekim od najbitnijih i najdinamičniji
Kultura / Umjetnost | 07. 12. 2018. u 08:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Galerija Aluminij ovogodišnju izlagačku sezonu zaključuje nesvakidanjim spojem umjetnosti i športa, i to onoga koji je netom posjeo Hrvatsku na svjetski tron. Izložba Asovi u objektivu Mostarcima će predočiti rad svjetski cijenjene profesionalne športske fotografkinje Gordane Dane Anders, kroz 30 vrhunskih foto-portreta teniskih zvijezda Marina Čilića i Ivana Dodiga, u nekim od najbitnijih i najdinamičnijih trenutaka njihovih karijera.

''Ovo je, zbilja, neobičnom pričom u našemu radu, a ne dvojim kako će izazvati veliku pozornost, napose u svjetlu novoga pobjedničkog sjaja ovoga međugorskog dvojca. Dana Anders, hrvatska novinarka i fotografkinja, koja je izrasla u europsku zvijezdu umjetničke fotografije sa športskih terena, znamenom je nepokolebljivosti na putu prema zacrtanomu odredištu, točno onako kao i motivi iz njezina objektiva, odabrani za ovu mostarsku izložbu. Njezino stvaranje predstavljamo povezujući ga s onim što je izvorno naše, poniklo pod našim djelićem nebeskoga svoda, a izraslo u svjetsku snagu, onu koja sada sjedi na svjetskomu teniskom prijestolju'', kazao je direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka, domećući kako su fotografije nastale na turnirima Pariza (Roland Garros), Londona (Wimbledon), Hamburga (German Open), Hallea (Gerry Weber), Zagreba (Zagreb Indoors) i Umaga (Vegeta Croatia Open).

Galerija Aluminij, u zajedničkoj organizaciji s MC Terra Mostar, postavlja fotografije velikoga formata (90x135 cm), po petnaest Marinovih i Ivanovih portreta u iznimno dinamičnomu ovjekovječenju njihove požrtvovnosti na terenu. Izložba će biti otvorena u četvrtak, 13. prosinca, s početkom u 19 sati, a dostupnom za besplatno razgledanje ostat će do 11. siječnja sljedeće godine.

Športska novinarka Tanja Vučić tom je prigodom zapisala kako je Čilićev i Dodigovput prema vrhu teniskoga svijeta ''satkan gorljivom željom za uspjehom i hercegovačkim prkosom koji je odolijevao i najtežim kušnjama''.

''Fotografije Dane Anders, koja je društvu odabranih europskih velikana športske fotografije, pršte emocionalnim nabojem i na najbolji nam način prenose i dočaravaju ozračja, strepnje, očekivanja i onaj vrhunski osjećaj postignuća najvećih uspjeha s ovih velikih natjecanja. Izložbom u Mostaru, u Galeriji Aluminij, Daninu priču povezujemo s podnebljem u kojemu su dvojica međugorskih tenisača napravili prve teniske korake. Posebno impresivan dojam ostavljaju fotografije ovoga dvojca u nacionalnim dresovima, u kojima su naši asovi ostavili neizbrisiv trag u analima hrvatskoga športa. Na njihovu putu do najjače teniske sile na svijetu, Marin i Ivan podnijeli su veliku žrtvu, predani postavljenomu životnom i profesionalnom cilju. Njihov je športski uspjeh na ponos svima nama, a naraštajima koji dolaze vrijednom su zvijezdom vodiljom'', ističe Vučić.

Inače, Dana je Anders rođena u Zadru (RH) 1950. godine, u novinarstvu je od 1968. a športskom se fotografijom, najvećma na teniskim terenima, bavi od 1979. godine. Godinama prati najveće teniske turnire, te objavljuje u više uglednih tiskovina i značajnih športskih publikacija. Imala je dosad niz samostalnih i skupnih izložbi, dobitnicom je više nagrada i priznanja. Članicom je Njemačkoga novinarskog društva (DJV) i Zbora fotoreportera Hrvatske. Tijekom Domovinskoga rata i poslije njega, vodila je humanitarnu organizaciju Pomoć djeci u ratu (Hilfe für Kinder im Krig), za što su joj dodijeljene: Povelja predsjednika Republike Hrvatske i Medalja za zasluge za narod Republike Njemačke. Živi i djeluje u Hamburgu (Njemačka).

 

Kopirati
Drag cursor here to close