Zanimljiva aplikacija

ARTsee aplikacija povodom Međunarodne Noći muzeja prilagođena za kućnu upotrebu

Aplikacija koristi swedam umjetničkih djela sa stalne postavke „Oprostorena intima“:
Kultura / Umjetnost | 21. 05. 2020. u 14:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:PR / ARTsee aplikacija povodom Međunarodne Noći muzeja

S obzirom na pandemiju Covid-19, koja je na skoro dva mjeseca zatvorila muzejske institucije za javnost i Umjetnička galerija BiH našla se pred zidom po pitanju projekata planiranih za proljeće/ljeto 2020. UGBiH je početkom 2020. godine uz pomoć Goethe Instituta, kreirala android aplikaciju za djecu s razvojnim teškoćama pod nazivom ARTsee.

Foto:PR / ARTsee aplikacija povodom Međunarodne Noći muzeja

Aplikacija koristi sedam umjetničkih djela sa stalne postavke „Oprostorena intima“:

„Velika krošnja“ Safeta Zeca, „Enterijer“ Karla Afana de Rivere, „Cvijetnu livadu“ Gabrijela Jurkića, „Pogled na Maglaj“ Salima Obralića, „Ulicu“ Maria Mikulića, „Mali dio bašte“Bekira Misirlića“ i „Iz ateljea“ Atanasija Popovića.

Foto:PR / ARTsee aplikacija povodom Međunarodne Noći muzeja

Skeniranjem QR koda, korisniku se nude tri alternativna oblika interpretacije navedenih umjetničkih djela: vizuelni, auditivni i tekstualni, koji biu fizičkom okruženju muzeja i u interakciji s originalnim umjetničkim djelima, trebali raditi na razvoju kognitivnih, socijalizacijskih i komunikacijskih vještina kod djece s razvojnim teškoćama.

Kako zbog pandemije nismo bili u mogućnosti nastaviti period proto-testiranja i ponuditi je javnosti na korištenje u muzeju, za ovogodišnju Noć muzeja koja se ove godine odvija u virtuelnom obliku pod temom inkluzije, prilagodili smo ARTsee za kućnu upotrebu.

Foto:PR / ARTsee aplikacija povodom Međunarodne Noći muzeja

Sve što je potrebno jeste da posjedujete android mobitel ili tablet, te da se javite na mail [email protected] kako bismo Vam poslali link za besplatan download aplikacije i set od 7 QR kodova za skeniranje.

Iako je aplikacija kreirana za djecu sa razvojnim teškoćama, pogodna je i zanimljiva za korištenje i tipičnoj djeci mlađeg školskog uzrasta, priopćili su UGBIH.

Kopirati
Drag cursor here to close