Galerija Zvono

Ambrosia u utorak predstavlja Pasivne pušače

Ovo je središnji događaj kojim Ambrosia obilježava 25 godina postojanja i djelovanja u umjetnosti i kulturi općenito.
Kultura / Umjetnost | 23. 02. 2020. u 17:25 Bljesak.info
Pasivni pusaci

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U utorak, 15. veljače 2020. s početkom u 21 sat u Galeriji Zvono (Obala Maka Dizdara 10, Sarajevo), u sklopu obilježavanja 25 godina vlastitoga rada, kulturalna asocijacija Ambrosia iz Sarajeva priređuje otvaranje izložbe/instalacije ''Pasivni pušači 2.0.''

Ovo je središnji događaj kojim Ambrosia obilježava 25 godina postojanja i djelovanja u umjetnosti i kulturi općenito.

Instalacija „Pasivni pušači 2.0“ reminiscencija je na art performans i soničnu instalaciju „Pasivni pušači“ priređenu i izvedenu 2009. godine. Osnovu izložbe-instalacija činit će je artefakti „poprišta“ ovog performansa, koji će biti kontekstualizirani u prostoru galerije Zvono.

Filozofija prvobitnog performansa, odnosno „primarnog čina“, bila je da u sveopćoj arhitekturi teksta, zvuka, svjetla i pokreta, Ambrosia još jednom propita vlastite principe. Bježeći od zastrašujućeg panoptikuma infantilizirajuće civilizacije, gdje je takozvano otvaranje zapravo zatvaranje svih mogućnosti, Ambrosia je izgradila vlastiti U-TOPOS kao ARHI-TOPOS, gdje niko nije mogao vidjeti sve. Svjesni kratkotrajnosti toga čina, te zanemarljive temporalne dimenzije i spacijalnih ograničenja, Ambrosia ljudi su bili i ostali samo-ironični svjedoci igre otvorenoga i zatvorenoga, tek puki promatrači – pasivni pušači, fascinirani vlastitim U i ARHI-TOPOSOM.

O Ambrosiji:

Djelujući u području (kontra?!)kulturalne produkcije, u umjetnosti i humanističkim naukama prevashodno, AMBROSIA je realizirala preko 150 vlastitih umjetničkih, interdisciplinarnih i multimedijalnih „projekata“ – art performansa, koncerata, teatarskih predstava, izložbi, predavanja, koncerata, radio-emisija, organizirala nekoliko međunarodnih festivala i konferencija, te izdala nekoliko tekstualnih i audio publikacija.

Svoje djelovanje i kreacije Ambrosia je realizirala u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Italiji, Holandiji, Češkoj, Austriji i Mađarskoj, Norveškoj i Njemačkoj.

U svom kreativnom radu AMBROSIA kontekstualizira prevazilaženje granica, smješta se s onu stranu bilo kakvih prošlih ili sadašnjih ideologija, bježi od „izama“, depersonalizira Autora, bježi od pouke ili rezultata (outcomes) vlastitih aktivnosti; AMBROSIA istražuje i igra se sa značenjima i konačno u sferi svakovrsne produkcije AMBROSIA je bricolage.

Izbor iz Ambrosia opusa na:

https://www.youtube.com/user/ambrosiaassociation

Kopirati
Drag cursor here to close