Izložba slika

Aleksandra Kokotović Mostarcima donosi svoju izgubljenu zemlju

Aleksandra Kokotović je vizuelna umjetnica; diplomirala je modni dizajn na „Academia del lusso“ a ideje izražava kroz slikarstvo, vajarstvo, crtež i grafiku.
Kultura / Umjetnost | 25. 07. 2020. u 16:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

„Lemurija izgubljena zemlja“ naziv je izložbe kojom će  se u sklopu Mostarskog ljeta predstaviti Aleksandra Kokotović.  Izložba će biti otvorena u Centru za kulturu u ponedjeljak 27. srpnja s početkom u 20,30.

Aleksandra Kokotović je vizuelna umjetnica; diplomirala je modni dizajn na „Academia del lusso“ a  ideje izražava kroz slikarstvo, vajarstvo, crtež i grafiku. Članica je udruženja likovnih umjetnika Srbije. Rođena je u Sarajevu a živjela u Bejrutu, Londonu, Sjedinjenim Američkom državama.

Snažnim introspektivnim odnosom prema svijetu, Aleksandra pokušava umjetnički prikazati čovjekove iskonske težnje da ovlada svijetom, skrivenim značenjima i tajnama prošlosti. I pored prisutne fokusiranosti na prošlost, njeno slikarstvo sadrži aluzije na aktuelne teme današnjice, prije svega pitanja  ekologije, alternativne arheologoije  te najnovijih istraživanja na polju fizike. Njena apstrakcija uvijek pomjera granice percepcije-konkretne stvari prikazujući apstraktno, a duhovne na materijalan način. Umjetnica neumorno eksperimentira bojom, teksturom i materijalima u namjeri  da proizvede ekspresivnu sugestivnost dijela.

Većina slika za izložbu „Izgubljena zemlja Lemurija“ urađena je tehnikom ulje na platnu, ali tu je i pet slika urađenih kombiniranom tehnikom gdje srećemo i ljepljeni asfalt, lomljeni mramor, te slikanu jutu. Lemurija je drevna civilizacija za koju se vjeruje da je postojala u periodu prije Atlantide te je pod utjecajem geoloških promjena katastrofalnih razmjera nestala s lica zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close