Tečajevi

U Mostaru prezentirana ebru umjetnost

Iako su tečajevi ebru umjetnosti tek neko vrijeme zastupljeni u Mostaru i Bosni i Hercegovini, kako naglašava, to je umjetnost koja je u njezinoj domovini Turskoj drevna tradicija.
Kultura / Umjetnost | 13. 12. 2017. u 00:16 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Kaymek centra Mostar i 'Yunus Emre' instituta u Mostaru, u utorak navečer je po prvi put u gradu na Neretvi održana Konferencija o ebru umjetnosti uz radionicu za sve zainteresirane, piše agencija Anadolija.

Želja za znanjem o ebru umjetnosti je u prostorijama 'Yunus Emre' instituta u Mostaru okupila brojne ljubitelje turske umjetnosti koji su od stručnjaka imali priliku čuti o povijesti i osnovama ove sve popularnije umjetnosti.

Mnogobrojni posjetitelji Konferencije ne krijući oduševljenje ovom umjetnošću na vodi, imali su jedinstvenu priliku da, zajedno s ebru umjetnicom Sele Yuksel, koja je govorila o djelima ebru umjetnosti, čak i naslikati vlastito djelo, što je posebno razveselilo goste, ali i organizatore.

Koordinatorica Kaymek tečajeva u Mostaru Billur Dilber je istaknula kako je ponosna da se u Mostaru po prvi put održava Konferencija o ebru umjetnosti kao i činjenica da je veliki broj mladih zainteresirano čuti što više o umjetnosti koja se stvara na vodi.

"Mi kao organizacija Kaymek, koja djeluje pri Općini Kayseri iz Republike Turske, inače bratskoj općini s Gradom Mostarom, organiziramo tečajeve od 2014. godine iz rukotvorina, umjetnosti među kojima je svakako veoma značajna ebru umjetnost za koju je sve veći interes mladih ljudi što me jako veseli. Zbog toga je bilo veoma značajno organizirati i konferenciju kako bi se naši polaznici tečajeva što bolje upoznali s ovom umjetnošću", kazala je Dilber za Anadoliju.

Iako su tečajevi ebru umjetnosti tek neko vrijeme zastupljeni u Mostaru i Bosni i Hercegovini, kako naglašava, to je umjetnost koja je u njezinoj domovini Turskoj drevna tradicija.

"Prošli smo kroz mnogo ciklusa i imali mnogo izložbi. Međutim, nikad nismo imali konferenciju, a konferencija je napredniji nivo kojim se svi zainteresirani mogu bolje uputiti o čemu se radi. Zbog toga sam večeras izuzetno sretna u Mostaru", kaže Dilber, ne dvojeći da će se niz sličnih događaja nastaviti.

Neprocjenjiva djela polaznika svih tečajeva koje organiziraju, kako je naglasila, bit će predstavljena na izložbi koju planiraju otvoriti 28. prosinca 2017. godine u 'Yunus Emre' institutu. Izložba će, kako ističe, pokazati pravu raskoš turske umjetnosti koja je nastala na području Hercegovine, okupljajući sve dobne skupine ljudi.

Pored Mostara, kako kaže, održavaju tečajeve i u okolnim mjestima među kojima su Stolac, Gubavica, Donja Drežnica, Blagaj i Konjic, a okupljaju oko 180 polaznika.

"Suradnju smo ostvarili s brojnim centrima među kojima je Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama 'Los Rosales', Udruženjem roditelja i prijatelja za djecu s posebnim potrebama 'Sunce' i Dječjim domom 'Egipatsko selo' u Mostaru, gdje organiziramo posebne radionice prilagođene osobama iz tih centara", zaključila je Dilber.

Kopirati
Drag cursor here to close