Izložba

Razglednice iz Pariza izložene u Mostaru

Inače, Francuska, Belgija, Švicarska, Rumunjska, Egipat i Grčka organiziraju Dane Frankofonije 2019., u suradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, filozofskim fakultetima u Sarajevu i Banja Luci i NUB-om RS.
Kultura / Umjetnost | 23. 03. 2019. u 17:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Francuskom institutu u Mostaru je u okviru Dana Frankofonije otvorena izložba pod nazivom 'Razglednice iz Pariza', a čije su autorice Mirsada Kadribašić i Katarina Matić - Žilić.

One su inspirirane svojim putovanjem u Pariz napravile radove kroz koje istražuju svoju fascinaciju putovanjima i životu na ulicama.

10 akvarela Kadribašić, su priča današnjice, priča o vezama, o odnosima i načinu komunikacije. Svi likovi i priče su izmišljeni, ali su uneseni i autobiografski elementi.

Olovka, tuš, ugalj, akvarl, akril, pasteli ... neke su od tehnika kojima se služi Matić - Žilić kako bi pronašla 'izraz' za svaki prizor koji vidi i koji ju je očarao. Svaki naslikani motiv zahtijeva i njemu odgovarajuću tehniku.

Što nas očekuje?

U okviru Dana Frankofonije u Mostaru će 27.3. od 12 sati u Cinestaru biti upriličena projekcija filma 'Veliki umovi' (2017., trajanje 1 sat i 46 minuta). Francois Foucault je 40-godišnji profesor književnosti u gimnaziji 'Henri IV' u Parizu. Spletom neobičnih okolnosti je primoran da na godinu dana radi u ne baš renomiranom srednjoškolskom centru u predgrađu. Najgore ga tek očekuje.

Također, 26.3. od 12:30 sati u Francuskom institutu u Mostaru će biti upriličeno otvaranje izložbe i dodjela nagrada za učenike osnovnih i srednjih škola u okviru natječaja 'Francuska gastronomija'. Naime, zainteresirani učenici trebaju napraviti razglednicu na zadanu temu, koje će biti postavljene na Facebook stranici Francuskog instituta u BiH do 25. ožujka. Osim tri najbolje razglednice, bit će dodijeljena posebna nagrada za razglednicu koja dobije najviše 'lajkova'.

Foto: Bljesak.info / Izložba - Razglednice iz Pariza

Inače, Francuska, Belgija, Švicarska, Rumunjska, Egipat i Grčka organiziraju Dane Frankofonije 2019., u suradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, filozofskim fakultetima u Sarajevu i Banja Luci i NUB-om RS.

Ovogodišnji Dani Frankofonije (filmovi, koncerti i izložbe) bit će održani u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci, dok je večer 'Okusa Francuske' održana u 13 restorana u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Banja Luci i Širokom Brijegu. Dani Frankofonije u BiH traju do 31. ožujka.

Kopirati
Drag cursor here to close