Obitelj Jakirović

Mostar: Vratili smo se iskonskom

"Ovo je već naša druga tročlana izložba i ubuduće ćemo ovako raditi", kazao je Alica Jakirović. Dodao je i to da je manifestacija 'Mostarsko ljeto' dostigla jedan lijep nivo.
Kultura / Umjetnost | 13. 07. 2018. u 07:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba 'Povratak iskonskom', autora Alice, Đanija i Anela Jakirovića, je izložba slika rađenih različitim tehnikama. Ona predstavlja, kako i sam naziv kaže, povratak izvornom u svakom smislu, a prije svega, osnovnim vrijednostima u kojima su odnos sa obitelji, okolinom, moralnošću i mediju izražavanja.

"Mi svi preferiramo taj moderni stil slikanja, kovanja bakra i sl. Međutim, odlučili smo da se večeras predstavimo sa modernim radovima urađenim na tradicionalan način. Tradicionalan način slikanja i kovanja bakra je jako poznat u Mostaru, a rad naše obitelji se bazira na tome", kazao je jedan od autora Anel Jakirović.

Otac Alica i dva sina Anel i Đani rade potpuno različitim stilovima. Kako kaže Alica to je bit njihovog dugogodišnjeg rada. "Bit našeg rada je da iz svega što znamo i što smo naučili, posebno momci, da izvuku svoj stil i način slikanja, a to su i uspjeli. Đani se više opredijelio na obradu metala, a Anel već nešto drugo modernije.

Ovo je već naša druga tročlana izložba i ubuduće ćemo ovako raditi", kazao je Alica Jakirović. Dodao je i to da je manifestacija 'Mostarsko ljeto' dostigla jedan lijep nivo.

Đani i Anel su objasnili o kakvim stilovima i tehnikama je riječ. "Što se tiče mojih radova, posljednjih nekoliko godina radim u jednom ciklusu gdje obrađujem svakodnevne teme preko geometrijsko-arhitektonskih oblika, koristeći dječju naivnost i psihologiju boja. Ta psihologija boja je jako značajna i bitna u ovome svemu", poručio je Anel Jakirović.

"Večeras izlažem radove u bakru. Iako sam završio Likovnu akademiju u Mostaru, radim u bakru već dugi niz godina. Bavim se komercijalnim i umjetničkim stvarima. Inače sam član Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti BiH, te i tu izlažem svoje radove, kao i po potrebi na pojedinim izložbama", pojasnio je Đani Jakirović.

Izložbu je, nakon uvodnog dijela publiciste i novinara Zlatka Serdarevića, službeno otvorio ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko - neretvanske županije Rašid Hadžović riječima: "Nisam arhitekta, nisam ni umjetnik koji može nešto ovako da napravi, ali jednostavno pogled na ove slike, kad vidite tri različite vrste umjetnosti na jednom mjestu, u svima nam se javlja sinergija.

Jednostavno svaka slika pojedinačno budi emocije. Što se tiče umjetnika, ja bih im se zahvalio i drago mi je što žive u našem gradu, jer obitelj Jakirović uspješno gradi umjetničku karijeru godinama. Posebno mi je drago da se od oca nastavilo na jednog, pa na drugog sina, te da imamo taj kontinuitet, i ako Bog da bit će ovo jedno veliko stablo Jakirovića i građana Grada Mostara", poručio je ministar Hadžović.

Izložena 42 rada, od toga ulje na platnu rađeno većinom akrilikom i bakar urađen tehnikom bar-reljef na raznim podlogama. Otvorenju izložbe prisustvovali su brojni umjetnici i građani Mostara, a ista je upriličena u okviru 'Mostarskog ljeta 2018', u organizaciji Centra za kulturu Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close