Izložba

Mostar: 'Prizivanje svjetlosti' u galeriji Rondo

Jelica Rašeta diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu 1983. godine, a magistrirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beogradu 1987. u klasi Siniše Vukovića.
Kultura / Umjetnost | 05. 11. 2018. u 21:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Galerija 'Rondo' obogatila je mostarsku kulturnu scenu novim vrijednim sadržajem, a riječ je o izložbi akvarela Jelice Rašeta pod nazivom 'Prizivanje svjetlosti'.

"Rado se vraćam u Mostar, jer već nekih 20 godina ne živim više ovdje. Lijepa sjećanja me vežu za ovaj grad i zato sam odlučila da se vratim i pokažem što radim. Izloženi radovi su nastali akvarel tehnikom. To je tehnika kojom se bavim tek posljednjih godinu dana otprilike.

Po struci sam inače arhitekt, i niz godina sam radima na rekonstrukciji Mostara u poslijeratnom razdoblju. Magistrirala sam na Likovnoj akademiji, ali se nikada nisam stigla posvetiti slikarstvu osim u zadnjih sedam - osam godina. Osim akvarela bavila sam se keramikom i uljem. Na predstavljenim slikama najčešće su zastupljeni motivi prirode i životinja", kazala je za Bljesak.info uoči otvaranja izložbe Jelica Rašeta.

"Rašeta je vrlo savjesna u svom izučavanju akvarela i posvećivanju svoga vremena i znanja toj umjetnosti. Mostar je žedan ovakvih izložbi na kojima se može vidjeti stvaralački refleks, to divno pretapanje pigmenta, vode i svijetlosti u akvarelima", kazao je između ostaloga mostarski glumac, redatelj i književnik Nedžad Maksumić.

On je Rašetinu izložbu nazvao značajnim doprinosom mostarskoj likovnoj sceni, napomenuvši pritom kako je akvarel u posljednje vrijeme manje zastupljen iako je prema mnogim teoretičarima umjetnosti najzahtjevnija slikarska tehnika.

Jelica Rašeta diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu 1983. godine, a magistrirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beogradu 1987. u klasi Siniše Vukovića. Jedna je od osnivača i prvih profesora u Srednjoj školi likovnih umjetnosti 'Gabrijel Jurkić' u Mostaru. Zainteresirani će izložbu moći razgledati u narednih tjedan dana.

Kopirati
Drag cursor here to close