Izložba

Mostar: Nekadašnja Hercegovina otrgnuta od zaborava

Izložbu je otvorio mostarski odvjetnik i Vladovićev dugogodišnji poznanik Josip Muselimović.
Kultura / Umjetnost | 13. 10. 2017. u 21:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Centru za kulturu u petak navečer upriličeno je svečano otvaranje 43. samostalne izložbe Seada Vladovića Gučeta.

Na izložbi naslovljenoj 'Otrgnuto od zaborava' ovaj mostarski umjetnik donosi motive zaboravljane Hercegovine i to na 30 slika (ulje na platnu).

Među ostalima, pohvale za ove radove izjavili su Josip Muselimović, Salih Fočo, a na samom početku velikom broju prisutnih obratio se direktor Centra za kulturu Senad Suljić koji je publici zahvalio na dolasku, ali i samom autoru izložbe koji je izabrao ovu instituciju da javnosti predstavi svoje radove.

"Ovom postavkom, ovom izložbom, samo sam želio otrgnuti od zaborava i sačuvati lijepu sliku Hercegovine. Te stare dane Radobolja da ne odnese u Neretvu, Neretva u more, a more pohrani u neke crne dubine te da se to nikada ne vrati ovamo, kao ni naša mladost, koja sve više napušta ove prostore", rekao je Vladović Guče.

Izložbu je otvorio mostarski odvjetnik i Vladovićev dugogodišnji poznanik Josip Muselimović.

Brojni uzvanici su prisustvovali otvaranju izložbe, a posjetitelji su nakon službenog dijela mogli kušati jela koja je pripravio Nihad Mameledžija, te u alkoholnim i bezalkoholnim pićima vinarije Carski vinogradi.

Sead Vladović Guče je rođen 1955. godine u Mostaru, a slikarstvom se bavi od 1974. godine. Usavršavao se u Berlinu, te u Cirihu gdje je i živio i stvarao od 1994. do 1996. godine. Nakon povratka u Mostar 1999. godine otvara atelje i galeriju, a 2003. godine i privatnu školu slikarstva.

Njegovi su radovi puni posebnog poetskog realizma. Izlagao je u Švicarskoj, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Turskoj, Hrvatskoj... Dobitnik je Zlatne značke Univerziteta Sarajevo koja mu je uručena 2004. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close