Spomenici odlaze, likovi ostaju

15 godina od Oca u Mostaru

Spomenik je 27. ožujka 2017., gle simbolike!, dan prije 12. obljetnice postavljanja, uklonjen s platoa ispred mostarskog hrama kulture...
Kultura / Umjetnost | 28. 03. 2020. u 10:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan, prije 15 godina, 28. ožujka 2005. godine u Mostaru je svečano otkriven spomenik Marku Maruliću ocu hrvatske književnosti.

Foto: Bljesak.info / Skupu se obratio čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović

Ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače okupila se tad elita kako bi uveličala ceremoniju, pljeskala govorima i skidanju platna sa spomenika kojeg će godinama kasnije umotati u neko drugo platno i baciti u zaborav.

U tih 15 godina puno se toga promijenilo. Proradila je i fontana koja je godinama bila na suhom, uredio se trg. Ostali su samo isti likovi u prvim redovima, a Maruliću se izgubio svaki trag.

Foto: Bljesak.info / Spomenici odlaze, likovi ostaju

Naime, u veljači 2017. godine počelo se s pregovaranjima o micanju spomenika Šime Vidulina, održana je i javna rasprava a spomenik su neki pokušali obraniti govoreći kako ga treba promatrati kao umjetničko djelo a drugi kako ga, nakon izmještanja ispred Kosače treba postaviti na neko drugo mjesto.

Foto: Bljesak.info / Bešlić i Lozančić

Spomenik je 27. ožujka 2017., gle simbolike!, dan prije 12. obljetnice postavljanja, uklonjen s platoa ispred mostarskog hrama kulture i odvezen je u nepoznato.

Foto: Bljesak.info / Spomenik su otkrili Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara i Josip Urlić, tadašnji dogradonačelnik Splita

Mediji su uvjeravani da je konzerviran i na sigurnom, no otkrilo se da je jednostavno bačen u krugu poduzeća Parkovi i da leži između kontejnera i bagera.

Foto: Bljesak.info / Martin Raguž je nazočio ceremoniji

Potom je pao u zaborav a tek kad je osvanulo novo gradilište pored spomenutog poduzeća otkriveno je da je nekada svečano otkriven spomenik ležao na rubu uz temelje novog poslovnog objekta.

Foto: Bljesak.info / Skup koji je slavio Oca

Tako je otac hrvatske književnosti u Mostaru živio manje od 15 godina, a grad je, koji se žalio na njegovu ružnoću, u međuvremenu dobio puno više nakarada zbog kojih nitko ne galami i ne traži uklanjanje.

Kopirati
Drag cursor here to close