Retrospektiva 130 slika

Muzej mal za sve blago fra Blage Karačića

Na izložbi će biti izloženo 130 slika u tehnici akvarel/tempera na papiru, različitih tematika, od kojih se najviše ističu pejzaži.
Kultura / Umjetnost | 25. 07. 2019. u 20:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otvorenje izložbe slika "Hercegovački Eden" fra Blage Karačića bit će upriličeno u srijedu, 31. srpnja, s početkom u 19.30 sati u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg.

Na izložbi će biti izloženo 130 slika u tehnici akvarel/tempera na papiru, različitih tematika, od kojih se najviše ističu pejzaži.

Povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar o izložbi kaže kako bi širokobriješki muzej i galerija bili mali da prikažu kompletno stvaralaštvo franjevca Karačića.

‘’Izložba djela fra Blage Karačića retrospektivnog je karaktera i vezana je za obilježavanje sto pete obljetnice rođenja i dvadeset pete obljetnice njegove smrti. Fra Blagin stvarateljski opus je ogroman i teško je izabrati djela koja će ga najbolje predstaviti. Ako bismo htjeli izložiti njegova djela u cijelosti, kako bi smo imali nesmetan uvid u kompletno stvaralaštvo, Franjevački muzej i galerija bi trebali imati trostruko veći izložbeni prostor. Zato je potrebno naglasiti da 130 djela izloženih u ovoj retrospektivi predstavljaju samo jedan suženi presjek fra Blaginog stvarateljskog opusa’’, rekao je povjesničar umjestnosti.

Fra Blago je rođen u Hercegovini, gdje se školovao i većinu svoga redovničkog života proveo je na području škrte, kršne Hercegovine. Ona za njega, tvrdi Ćavar, nije samo škrti, sivi krš, ona je zelena i pitoma, krase je male, zelene oaze, pejzaži sa slapovima, vrtli, ograde, planinski pašnjaci, dubove i bukove šume. Takva percepcija Hercegovine, navodi, ostavila je neizbrisiv trag na fra Blagu i oblikovala je njegov poseban odnos prema zavičajnom krajoliku, te poslužila kao neiscrpan izvor slikarskoj inspiraciji.

Kopirati
Drag cursor here to close