Predstavljanje

U Mostaru promoviran 'Arheološki vodič Hercegovine'

Vijesti / Politika | 29. 06. 2012. u 11:24 S.S.
Kopirati

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti u petak je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održana promocija publikacije "Arheološki vodič Hercegovine", autora Snježane Vasilj, Nine Čuljak i Ante Paponje.

U svom uvodnom izlaganju federalni ministar obrazovanja i znanosti Damir Mašić kazao je kako njegovo ministarstvo kontinuirano podržava izdavačku djelatnost, što se posebno ogleda u podršci autorima u izdavanju visokoškolske, znanstvene i stručne literature, te kroz vlastitu izdavačku djelatnost u sklopu koje je i nastala publikacija "Arheološki vodič kroz Hercegovinu"

Ministar je izrazio zadovoljstvo i činjenicom da je njegovo ministarstvo dio ukupnog projekta provedenih arheoloških istraživanja kojim se došlo do značajnih arheoloških nalaza, starih čak i do 2 000 godina.

U izjavi za medije, ministar Mašić istaknuo je kako je Ministarstvo sa 70 000 maraka sudjelovalo u financiranju ovog projekta, koji je, po njegovom mišljenju, značajan ne samo radi kulturno - povijesne građe i spoznaje već i sa znanstveno - istraživačkog aspekta.

Po njegovim riječima, u vodiču je konstatirano da samo na području Hercegovine postoji preko 2500 lokaliteta gdje se nalaze arheološka nalazišta. Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti u proteklih je pet godina financiralo s preko 15 milijuna maraka znanstveno - istraživačke projekte, a za arheološka nalazišta i istraživanja iskopina osiguralo je preko 300 000 maraka.

"Mi ćemo se u narednom razdoblju truditi da ta sredstva budu veća i značajnija jer svaka marka potrošena u obrazovanje i znanost nešto je što će se sigurno višestruko vratiti i nijedna država na svijetu, koja je planirala ili napravila određen iskorak u tim oblastima, sigurno nije to uradila bez značajnih ulaganja u obrazovanje i znanost", istaknuo je ministar Mašić.

On je spomenuo i važnost projekta podvodno i kopnene rekognosciranje područja Hutovog blata, čiji je cilj bio obići cijelo područje i na terenu registrirati sve ono što se odnosi na kopnenu i podvodnu arheologiju. Prilikom tog istraživanja prvi put je na našim području uređeno geosnimanje, gdje je georadar registrirao ostatke arhitekture ispod zemlje. Zahvaljujući toj opremi otkriveni su impozantni ostaci veće građevine, vjerojatno bazilike i djelovi rimske vile. Na cijeloj površini pronađen je i pokretni arheološki materijal keramika, staklo, te metalni predmeti.

Na drugom arheološkom lokalitetu u Doljanima otkriveni su ostaci impozantne rimske građevine. Proneđeno je 13 metara antičkog zida s prostorijama u kojima su se nalazili mozaici i uz njega ukomponirani ranosrednjovjekovni ukopi iz polovine 7. stoljeća, za koje se ispostavilo da je riječ o do sad najjužnijim ranoslavenskim ukopima.

Jedna od autorica publikacije Snježana Vasilj kazala je kako će Arheološki vodič kroz Hercegovinu pružiti sve informacije o tome što je na području arheologije urađeno do danas, a u njoj su prezentirane najpoznatije arheološke lokacije s ovog područja. Knjiga se sastoji od svega onog što se događalo iz prapovijesne arheologije, razdoblja helenizma, antičke arheologije, te iz ranog i kasnog srednjeg vijeka. Također, u vodiču se nalaze reprezentativni lokaliteti i sva ona mjesta gdje se nešto pronašlo na području cijele BiH.

Vasilj je govorila i o važnosti podvodnog arheološkog lokaliteta Desilo, na kojem su istraživanja prekinuta 2008. godine zbog nedovoljnih financijskih sredstava, a koje je do sada dalo oko 1100 inventarnih brojeva nalaza. Spomenula je i značaj lokaliteta Doljani za koji je kazala, kako do danas na svijetu takvo nešto nije pronađeno.

Uz ostali značaj, na lokalitetu je pronađen jedan ranosrednjovjekovni ukop gdje je u kultnom obredu pronađen kostur ženske osobe koja je na prsima držala posude u kojima su bile kosti djeteta od godinu i pol dana. O sadržaju Arheološkog vodiča Hercegovine govorili su i prof. dr.sc. Snježana Musa, mr. sc. Ivanka Miličević - Capek sa Zavoda za zaštitu kulturno - povijesne baštine Hercegovačko - neretvanske županije, te mr.sc. Jure Burić.

"Arheološki vodič Hercegovine" knjiga je o arheologiji, koja svjedoči o postojanju više od 2500 arheoloških lokaliteta na tlu Hercegovine iz različitih povijesnih razdoblja, a autori je ocjenjuju kao 'priču o prošlosti koju baštinimo za budućnost'". Inače, "Arheološki vodič Hercegovine", čiji je izdavač Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, dobitnik je specijalnog priznanja na ovogodišnjem 24. međunarodnom sajmu knjige i učila u Sarajevu.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.