Potvrđeno

Zbog seks-skandala bez Nobelove nagrade za književnost

Švedska akademija pogođena je skandalom zbog slučaja seksualnog uznemiravanja supruga jedne od članica, kao i zbog slučajeva u kojima su imena nekih dobitnika unaprijed procurila u javnost.
Kultura / Knjige | 04. 05. 2018. u 10:03 Bljesak.info
Kopirati

Ove godine neće biti dodijeljena Nobelova nagrada za književnost zbog skandala seksualnog uznemiravanja nakon kojeg je ostavku dalo niz članova odbora Švedske akademije koja daje tu nagradu, objavila je Zaklada Nobel u petak. 

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaklada je u priopćenju otkrila kako namjerava nagradu za 2018. dodijeliti iduće godine, zajedno s nagradom za tu godinu. 

Vrlo je rijetko da se Nobelova nagrada ne dodijeli ili odgodi. Prošli put s onom za književnost to se dogodilo 1943., u vrijeme Drugog svjetskog rata, prenosi Hina.

Švedska akademija pogođena je skandalom zbog slučaja seksualnog uznemiravanja supruga jedne od članica, kao i zbog slučajeva u kojima su imena nekih dobitnika unaprijed procurila u javnost.

Zbog seksualnog skandala odstupila je čelnica akademije, kao i supruga optuženog. Povuklo se još nekoliko članova akademije. 

Švedska akademija priznala je prošli mjesec da su imena nekih ranijih dobitnika nagrade unaprijed procurila u javnost i obećala je da će zbog toga prepraviti stara pravila.

Također je priopćila da nije znala za neprihvatljivo seksualno ponašanje muškarca oženjenog za jednu od njezinih članica.

Kopirati