Iznimna važnost Andrićeve riječi

Završavaju 'Andrićevi dani' u Travniku

Cilj je ove i budućih manifestacija prisjećanje na iznimnu važnost Andrićeve pisane riječi, buđenje svijesti Travničana o neprikosnovenoj vrijednosti njegovih djela
Kultura / Knjige | 09. 11. 2018. u 17:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promocijom elektronske članske karte Gradske biblioteke, s naslovima i motivima djela Ive Andrića, te večerašnjom predstavom "Ljubavnik", u izvedbi Umjetničke akademije Osijek, u Travniku će biti završena manifestacija "Andrićevi dani", koju je u proteklih mjesec dana organiziralo nekoliko institucija kulture.

Glasnogovornica manifestacije Sanida Bjelopoljak kazala je Feni da je publika u Travniku i ove godine pokazala zanimanje za "Andrićeve dane", dodavši kako je ova manifestacija dostigla zavidnu razinu kada su u pitanju organizacija i bogati programski sadržaji.

Zahvalni školama

''Osobito smo zahvalni travničkim školama i njihovim uposlenicima koji su, s velikim elanom, podržali ovu književno-kulturnu manifestaciju i uključili učenike, kako bi proširili njihovo znanje o Andrićevom stvaralaštvu i umjetnosti uopće'', istaknula je Bjelopoljak.

Svi ljubitelji umjetnosti, naglasila je, imali su mogućnost odabrati odgovarajući sadržaj, a značaj cjelokupnog programa ogleda se u razvoju svijesti o značaju kulture i umjetnosti te razvoju kulturnih navika.

''Cilj je ove i budućih manifestacija prisjećanje na iznimnu važnost Andrićeve pisane riječi, buđenje svijesti Travničana o neprikosnovenoj vrijednosti njegovih djela, i poticanje na razmišljanja, dijalog ili istraživanja kada je tematika ovog nobelovca u pitanju'', naglasila je ona.

Travnik slabo govori o Andriću

Na pitanje na koje se sve načine može, osim "Andrićevih dana", popularizirati lik i djelo književnog nobelovca u Travniku, Bjelopoljak je istaknula kako je "poražavajuća činjenica da se o Andrićevom stvaralaštvu u Travniku govori samo za vrijeme ove kulturne manifestacije".

''Naša posvećenost ovom autoru je daleko manja u odnosu na njegovu posvećenost našem gradu i Travničanima u svojim djelima. Moguća rješenja za otklon takve nepovoljne kulture klime su znanstveni skupovi ili seminari, koji bi bili organizirani u svrhu analize i istraživanja Andrićevih djela, te populariziranjem njegovih djela u nastavnom procesu'', ocijenila je.

"Andrićevi dani" utemeljeni su 1976. godine, a održavaju su u organizaciji Zavičajnog muzeja Travnik, Gradske biblioteke, Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik, Edukacijskog fakulteta Univerziteta u Travniku, Centra za kulturu, Katoličkog školskog centra (KŠC) "Petar Barbarić" i HKD "Napredak" Travnik.

Kopirati
Drag cursor here to close