''Križ na brdu''

Zanimljiva knjiga bivšeg protivnika, a sada zagovornika križa

Hadžić i Irby u svojoj knjizi govore o simbolici križa, a kako rekoše, napisali su ovu knjigu jer vjeruju "da su križevi koji se pojavljuju na brdima naše regije više zamaglili nego osvijetlili pravo značenje križa"
Kultura / Knjige | 22. 10. 2017. u 13:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slavko Hadžić, po rođenju Mostarac, po adresi Sarajlija, evangelistički je svećenik (pastor). Po odgoju ateist i veliki protivnik religije, postao je u jednome trenutku svoga života zagovornik Boga i svoj životni smisao pronašao je u evangelističkoj crkvi.

"Razmišljao sam o mom životu i prisjećao se prošlih vremena. Prisjećao sam se vremena prije rata, odrastanja u komunističkoj, ateističkoj obitelji i moje averzije prema križu, simbolu religije i nekoga Boga u čije postojanje nisam ni vjerovao. Prisjećao sam se vremena kada sam bio uključen u organizirani kriminal kroz rad u kasinu, vremena kada mi je novac bio bog i kada sam bio spreman svašta uraditi da bih služio tom 'bogu' – novcu. Počeo sam listati stare fotografije i naišao sam ne fotografiju, slikanu pred rat, na brdu Hum iznad Mostara'', zapisao je Hadžić na web stranici knjige "Križ na Brdu", koju je upravo objavio u koautorstvu s Joshuom Irbyjem.

Sjećajući se svoje mladosti u Mostaru, pastor Slavko Hadžić je u svome albumu uspomena pronašao jednu sliku upravo s Huma, koja datira iz siječnja 1984. godine.

"Na istom onom mjestu na kojem danas stoji veliki 30 metara visok križ, na istom onom mjestu na kojem smo Josh i ja snimili kratki video u kojem govorimo o pravom značenju križa. Da mi je tada netko pričao što budućnost nosi ne bih mu vjerovao", zapisao je.

Na naslovnici knjige je srušeni križ koji je bio ilegalno podignut iznad Sarajeva, na Zlatištu na planini Trebević. Križ je srušen početkom prosinca 2014.

Hadžić i Irby u svojoj knjizi govore o simbolici križa, a kako rekoše, napisali su ovu knjigu jer vjeruju "da su križevi koji se pojavljuju na brdima naše regije više zamaglili nego osvijetlili pravo značenje križa".

"U knjizi, na jedan pažljiv način i sa poštovanjem, pokušavamo da se osvrnemo na kontroverzna pitanja vezana za križ, uzimajući u obzir sve aspekte križa, u isto vrijeme se trudeći damo odgovore i na teška pitanja", kažu autori, pitajući se što je toliko kontroverzno oko tog simbola, da ga neki ljudi žele podizati, a neki drugi rušiti?

Promocija ove knjige zakazana je za utorak 24. listopada u 18.00, (''Mixer house'' – Kolodvorska 12, Sarajevo).

Kopirati
Drag cursor here to close