Predstavljena knjiga Tanje Mravak

WHFest: Majstorica priče o priči

Mravak u knjizi kratkih priča piše o ženama iz ekog drugog kuta otvarajući oči čitateljima da drugačije vidde obiteljske i međuljudske odose kao i sam pogled na ženu u našem društvu.
Kultura / Knjige | 28. 07. 2018. u 14:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Majstorica kratke priče Tanja Mravak u sklopu književnog programa West Herzegowina Festa ''Kratka priča o kratkoj priči'' predstavila je knjigu ''Naša žena'' u hotelu ''Park'' u Širokom Brijegu.

O knjizi je, uz autoricu, govorila književna kritičarka Magdalena Blažević koja je naglasila kako je ''Naša žena'' stvarosna proza utemeljena na dijaloškim dionicama što joj daje element izrazite filmičnosti.

Mravak u knjizi kratkih priča piše o ženama iz nekog drugog kuta otvarajući oči čitateljima da drugačije vide obiteljske i međuljudske odnose kao i sam pogled na ženu u našem društvu.

Kritike, koju Mravak nazivaju najboljom spisateljicom kratkih priča u regiji navode kako njezine priče otkrivaju grčeve u likovima i pletu dinamične fabule o životu običnih ljudi u običnim situacijama koje otkrivaju izrečenu ili češće prešućenu, u pravilu unutarnju, osobnu dramu.

Mravak kaže kako je pisala o ženama čiji životi prolaze neprimijećeno, ispod radara.

''Nisam pisala o ekstremima nego o sitnim pomacima i potresima male amplitude u njihovim životima, samo sam ih malo promrdala, ali dovoljno da ih izbacim iz kolotečine'', rekla je o svojim ''Našim ženama'' Mravak.

Književni dio obogatila je i kuhinja pa su se za jelo pobrinuli Đelo Hadžiselimović i Zlatko Gall, koji su posjetitelje i goste festivala počastili plodovima svojeg kulinarskog umijeća.

 

Inače, u sklopu WHF-a, koji se održava od 26. do 28. srpnja, u književnom dijelu festivala bit će održano i druženje autora kratkih priča s Josipom Mlakićem, Emirom Imamovićem Pirketom i Marijom Glavašom, članovima književnog žirija.

Nakon nastupa Vojka V. i Nine Badrić prve večeri, drugu festivalski večer zatvorili su sjajni nastupi bendova Kries i Vatra.

 

Uvod u treći festivalski dan bit će program ''Kratka priča o kratkoj priču'' u kojem će se žiriju i publici predstaviti autori kratkih priča koje su objavljene u festivalskom fanzinu. Nakon toga, uslijedit će glazbeni i filmski program u konkurenciji.

Žiri će o najboljima vijećati tijekom stand-up nastupa Nikole Đurička, nakon proglašenja najboljih, festival će zatvoriti koncert Bajage i Instrukotra.

Najbolji bend bit će nagrađen snimanjem pjesme i spota pod pokroviteljstvom Jägermeistera, a ocjenjivat će se i najbolji styling koje će nagraditi Levi's. Autori kratkih priča natječu se za novčanu nagradu od 1.000 KM, koju osigurava portal Bljesak.info, a autori filmova natječu se za novčanu nagradu od 1.000 KM HT Eroneta.

Kopirati
Drag cursor here to close