Kosača

Vladimir Šeks predstavio ''Državni udar'' u Mostaru

Posebno se istaknuo osvrt na ulogu hrvatske državne politike prema BiH na hrvatsko-muslimanski rat 1993. godine
Kultura / Knjige | 13. 11. 2017. u 20:38 Fena
Kopirati

Knjiga "Državni udar'' - Kako su Manolić i Mesić rušili Tuđmana i hrvatska politika prema BiH (prvi, drugi i treći dio), autora Vladimira Šeksa, predstavljena je u ponedjeljak navečer u Galeriji kraljice Katarine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Šeks je kazao kako je riječ o knjigama koje predstavljaju njegov pokušaj da s jedne povijesne distance, uzimajući u obzir razne autore, prikaže prilike ili bolje rečeno neprilike koje su povezane s 1993. i 1994. godinom, a koje obuhvaćaju jedno od, kako je kazao, najtežih razdoblja hrvatske najnovije povijesti. Posebno se istaknuo osvrt na ulogu hrvatske državne politike prema BiH na hrvatsko-muslimanski rat 1993. godine, a sve u svjetlu objave presude Haaškog suda u slučaju Prlić i ostali koja je zakazana za 29. studenoga ove godine.

''Ja nastojim kroz ove dvije knjige ukazati i dokazati kako je prvostupanjska presuda Haaškog suda Prliću i ostalima neodrživa, da nije bilo udruženog zločinačkog pothvata kojeg su navodno činili hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Republike Hrvatske Gojko Šušak i načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske Janko Bobetko zajedno s vojnim i političkim vrhom Hrvatske Republike Herceg-Bosne, da se nije radilo o udruženom zločinačkom poduhvatu. Jedno od krunskih dokaza za to je i izdvojeno mišljenje predsjednika Raspravnog vijeća Haaškog suda sudca Jeana Claudea Antonettija koji je u svom izdvojenom mišljenju otklonio bilo kakvu odgovornost hrvatskog državnog vrha, predsjednika Tuđmana i ostalih da su bili sudionici udruženog zločinačkog pothvata'', kazao je Šeks.

Dodao je da bi, ako bi bila potvrđena prvostupanjska presuda u slučaju Prlić i ostali, to bi imalo vrlo ozbiljne nesagledive političke posljdice i za odnose svih naroda u BiH i odnose između Hrvatske i BiH.

''Moj je kredo da nastojim oboriti onaj mit koji se provlači, da su Tuđman i Milošević dijelili BiH u Karađorđevu i da je rezultat tog dogovora krvavi rat u BiH. Ja želim dokazati da nije bilo nikakvog takvog dogovora, želim dokazati da Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i Hrvatska Republika Herceg-Bosna i njezino vojno krilo Hrvatsko vijeće obrane nisu bile nelegitimne tvorevine ni sa stajališta Ustava BiH ni sa stajališta međunarodnog prava, nego da su bili zaštita i štit u ovom slučaju hrvatskog naroda, ali i bošnjačkog naroda u odnosu prema srbijanskoj agresiji'', kazao je Šeks.

Ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž u izjavi za novinare je kazao kako knjige Vladimira Šeksa obrađuju hrvatsku politiku devedesetih godina prema BiH.

''Cijenimo kako je vrijedno predstaviti ove knjige večeras u Mostaru zato što su, po našem sudu, one vrijedan doprinos objektivnijem sagledavanju rata i ratnih okolnosti u BiH posebice iz razloga što se radi o autoru koji je pisao ove knjige na temelju izvorne građe'', kazao je Raguž.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.