Najfascinantnija na Balkanu

Večeras predstavljanje 'Alpinističkog vodiča Velež'

''Nema alpiniste ili 'običnog' planinara koji nakon što pročita Alpinistički vodič Velež neće poželjeti da ode i bliže se upozna sa ovom planinom i njenim stijenama''
Kultura / Knjige | 19. 12. 2019. u 09:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi do sada pređeni alpinistički usponi u barijeri Veleža te hronologija penjanja na toj planini objedinjeni su u Alpinističkom vodiču Velež, autora Dragana Ilića i Emire Hukić, a bit će predstavljen večeras u sarajevskoj Vijećnici.

Pokrovitelj predstavljanja vodiča je Grad Sarajevo, a organizator Planinarsko društvo "Treskavica", osnovano 1950. godine, koje je tijkom postojanja bilo jedno od vodećih na području Bosne i Hercegovine po broju članova, infrastrukturi i aktivnostima koje su članovi provodili.

Moderator na promociji bit će, između ostalih, iskusni alpinista i novinar Zehrudin Isaković koji je pojasnio da je stjenovita barijera planine Velež sa svojih 14 kilometara dužine i od 200 do 400 metara visine, jedna od najdužih i najfascinatnijih na Balkanu.

Foto: PD Treskavica / Putokazi na planini Velež

Ukoliko se posmatra s Prenja, Crvnja ili neke druge okolne planine, dobije se dojam da toj barijeri nema kraja i nema tog alpiniste koji ne bi poželio da se uhvati u koštac s njenom elegantnom stijenom.

Upravo to se i događalo osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada su bosanskohercegovački, slovenski, hrvatski, crnogorski i drugi alpinisti penjali prve smjerove u barijeri Veleža, a ponajviše u njenom centralnom dijelu koji se zove Botin.

Bili su to pionirski pokušaji s teškom i neadekvatnom penjačkom opremom i romantičnim entuzijazmom tog vremena, kaže Isaković, a rezultat ovih napora su brojni klasični alpinistički smjerovi, koji su vrijedni divljenja i danas.

''No, moram reći da bi svi ti veliki alpinistički smjerovi bili možda i zaboravljeni, da se nije pojavio Alpinistički vodič Velež. Upravo zahvaljujući ovoj knjizi, planina Velež i njena raskošna stjenovita barijera aktualizirani su na zanimljiv i zavodljiv način'' - dodao je Isaković.

Ta knjiga nije tek jednostavan alpinistički vodič, nego je ujedno kronika uspona, detaljno razrađenih pristupa, te obiluje mnogim informacijama o samoj planini.

Foto: dinarskogorje.com / Velež - Dinarsko gorje

''Zavodljiv, jer nema alpiniste ili 'običnog' planinara koji nakon što pročita Alpinistički vodič Velež neće poželjeti da ode i bliže se upozna sa ovom planinom i njenim stijenama'' - naglašava Isaković.

Alpinistički vodič Velež urađen je s puno truda, marljivosti i ljubavi prema toj planini i njenim stijenama. On je cjelovit i precizan, a istovremeno jednostavan za korištenje. Obiluje stručnim komentarima, opisima, prilozima i fotografijama.

Posebnu i dodatnu vrijednost daju mu i tekstovi ključnih penjačkih aktera Veležove stjenovite barijere - Stipe Božića, Muhameda Šišića, Mukrima Šišića, Bojana Pollaka i Zehrudina Isakovića.

Kopirati
Drag cursor here to close