Tko je pravi?

Vaganje za mostarsku kulturu još uvijek bez odgovora

Božo Ćorić, načelnik Odjel za društvene djelatnosti Grada Mostara, također nije ništa demantirao, samo je rekao da će se za nekoliko dana sve znati.
Kultura / Knjige | 07. 11. 2017. u 12:09 B.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Salem Marić, čelnik mostarskog ogranka SDA, nije potvrdio ali niti demantirao da je zatražio da se mostarski pisac Elvedin Nezirović isključi iz radnog tijela za pripremu mostarske kandidature za europsku prijestolnicu kulture.

''Nemojte ništa da ja tvrdim. Mene (Nezirović, op. a.) nije zvao. Nije mene pitao ništa. Zovite one za koje on tvrdi da su mu rekli'', rekao je Marić za Bljesak.info.

''Pitajte njih šta je bilo i ima li išta od toga. Ja ne želim pričati na tu temu. Pitajte njih je li zvao netko i šta je tražio'', rekao je kratko Marić.

Božo Ćorić, načelnik Odjel za društvene djelatnosti Grada Mostara, također nije ništa demantirao, samo je rekao da će se za nekoliko dana sve znati.

''Još nije definitivno rješenje napisano. To su još priče. Sačekajte do kraja tjedna pa ćemo znati čitavu informaciju'', rekao je Ćorić.

Nezirović, inače ravnatelj Muzičkog centra Pavarotti, još je jednom rekao kako je Marić tražio njegovo izuzeće.

''Šokiran sam ovime što se dogodilo. Još uvijek ne vjerujem da se ljudima u 21. stoljeću ugrožavaju osnovna prava'', rekao je za Bljesak.info Nezirović, koji je nakon objave da je isključen iz tima, dobio i podršku intelektualaca.

Oni su, naime, uputili otvoreno pismo mostarskom gradonačelniku Ljubi Bešliću u kojem navode kako su šokirani odlukom i da je ''od ovog sramotnog čina skandaloznije jedino obrazloženje po kojem je to učinjeno na zahtjev Stranke demokratske akcije, a sve zbog ocjene da je, po mjerilima ove stranke, 'gospodin Nezirović nedovoljno dobar Bošnjak'''.

''Zato od Vas zahtijevamo da, prije svega, zaustavite ovako primitivan odnos lokalnih stranačkih moćnika prema svakom ispoljavanju javne kritike, te da, pod uvjetom da on to još uvijek želi, hitno poništite prethodnu odluku i gospodina Elvedina Nezirovića vratite u tim zadužen za apliciranje Mostara za europsku prijestolnicu kulture. Time biste, bar za kratko, prestali brukati Mostar i njegove preostale građane'', navodi se u pismu.

A politika je blagoslovila kandidaturu nakon što su u rujnu predsjednici gradskih odbora devet mostarskih stranaka, jednoglasno podržali pristupanje Grada Mostara kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture 2024 godine.

"Ovo je bio neophodan korak da politički ozvaničimo napore Mostara kod sudjelovanja u ovom projektu", rekao je tom prilikom Bešlić. Svoje pismene suglasnosti dali su predsjednici gradskih odbora: HDZ BiH, HKDU, SDA, SBiH, HSS, SNSD, SBB, SDP, DF.

Podsjetimo, Nezirović je u autorskoj kolumni napisao kako je Marić, nakon što je saznao da je u timu, zatražio da ga se isključi iz tima.

Odjel za društvene djelatnosti Grada Mostara organizirao je u svibnju forum o kandidaturi Mostara za Europsku prijestolnicu kulture 2024., na kojem je, kako je tada priopćeno, okupio sve relevantne institucije, pojedince, udruženja i ustanove iz oblasti kulture.

 
Kopirati
Drag cursor here to close