Uspostavljen je još jedan most između dva grada
Prezentacija knjiga autora akademika Josipa Muselimovića i mostarskog paroha Radivoja Krulja u Banja Luci.

Uspostavljen je još jedan most između dva grada

Kultura / Knjige | 12. 12. 2019. u 18:38 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon posječenih i lijepo prihvaćenih prezentacija knjiga autora akademika Josipa Muselimovića i mostarskog paroha Radivoja Krulja u Mostaru, Sarajevu i Beogradu, promocija je održana i u Banja Luci.

Organizatori banjalučke promocije  su Akademija nauka i umjetnosti RS i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti RS sa suorganizatorom Advokatskom komorom RS. Ovim kulturnim sadržajem uspostavljen je još jedan most između dva grada.

Akademik Josip Muselimović se predstavio sa troknjižjem ''I to je to'', ''Mostarski dragulji'' i '' ''Kud plovi ovaj brod'', dok je mostarski paroh Radivoje Krulj promovirao monografsku publikaciju '' 100 Šantićevih večeri poezije-50 godina Književne nagrade ''Aleksa Šantić'' u izdanju SPKD Prosvjeta – Gradski odbor Mostar i Manastir Tvrdoš, Trebinje.

Knjige su promovirali prof. dr. Nikola Mojović, akademik Josip Muselimović, akademkinja Ljerka Ostojić, paroh Radivoje Krulj i novinar i publicist Zlatko Serdarević.

Pozdravne riječi uputili su akademik Rajko Kuzmanović, predsjednik ANU RS i Branislav Rakić, predsjednik Advokatske komore Republike Srpske. Iz opravdanih razloga (bolest) ovom događaju nije prisustvovao akademik Jakov Pehar, predsjednik HAZU u BiH, čije se sjedište nalazi u Mostaru.

Foto: PR / Promocija knjiga održana je u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske

Domaćin akademik Rajko Kuzmanović je između ostalog kazao:                                                     

''Autor monografije predstavio je lik i djelo Alekse Šantića. Iz Šantićevog bogatog opusa jasno se vidi da je on volio svoj narod, ali ni jednog trenutka nije mrzio druge narode, što se jasno vidi iz njegovih patriotskih, ljubavnih, elegičnih i sjetnih književnih radova, koji su remek djelo poezije. On je zemlje i narode vidio kao domaće i strane, što više puta potvrđuje. Kada bi se našao u inozemstvu jedva je čekao da se vrati u svoju domovinu, svoj Mostar i svoj narod''.

Za Muselimovićevo troknjižje je kazao da predstavlja dragocjena štiva o aktualnim događajima u našem društvu.

''Troknjižje akademika Josipa Muselimovića je visoko intelektualno djelo  u kome na jedan specifičan i razuman način prezentira  javnosti vrlo komplicirane političke i društvene prilike i zbivanja. On vrlo kompetentno piše o osjetljivim  političkim pitanjima iznoseći ih kao  svoje stavove, ne brinući  se što ima i drugih koji o nekim pitanjima drugačije misle i pišu. Njegov stil pisanja i razmišljanja je pravnički pravedan, protkan elementima djelatne filozofije, što ga čini vrhunskim piscem intelektualcem. Muselimović  ne piše samo pravnički, intelektualno i s mjerom, nego ulazi u cjelokupnu problematiku vrlo hrabro'', rekao je akademik Kuzmanović.

Pozdravne riječi uputio je i Branislav Rakić, predsjednik Advokatske komore RS kazavši da je akademik Josip Muselimović  regionalno priznat i poštovan odvjetnik, ali da je prije svega čovjek sa svim onim pozitivnim epitetima koje ta riječ može da nosi, intelektualac i humanista, akademik i književnik.

Promotorica akademkinja Ljerka Ostojić je u obraćanju podsjetila na reference Muselimovića koje je stekao upornim radom.

Promotor prof. dr. Nikola Mojović je ustvrdio da se život Muselimovića može sažeti u jednu još nenapisanu podebelu monografiju .

Novinar Zlatko Serdarević, predstavljač knjige ''100 Šantićevih večeri poezije- 50 godina Književne nagrade ''Aleksa Šantić'' je potvrdio da je to argumentirano i znanstveno utemeljeno štivo u kome autor  sa evidentno prisutnom strašću, uspijeva da ukloni slojeve prašine koji su se nataložili u arhivskim dokumentima.

''Knjiga je strukturirana  u nekoliko poglavlja čime je postignuta preglednost i jasna elaboracija teme. U nekoliko kronološki zastupljenih poglavlja autor je obradio sve kulturne programe vezane za pjesnikovo ime. Svaki podatak je potkrijepljen  izvorom označenim u fus noti čime je ova studija dobila znanstveni karakter.

Zahvaljujuči tragalačkom nervu Krulja u prilici smo spoznati kako su čak i za vrijeme Drugog svjetskog rata održavani programi posvećeni Aleksi Šantiću čime se potvrđuje kontinuitet pirova u slavu pjesnika. Sagledamo li knjigu u njenoj sveobuhvatnosti dolazimo do spoznaje da predstavlja eklatantan primjer kulture pamćenja, upravo onog  zašto smo ranije bili uskraćeni'', naglasio je Zlatko Serdarević.

Promocija knjiga održana je u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close